24.11.2020, 07:31

Ціна на газ у листопаді: встановлена ціна блакитного палива для виробників тепла

установлена цена голубого топлива для производителей тепла

Компанія НАК "Нафтогаз України" встановила оптову ціну на природний газ для виробників теплової енергії у листопаді 2020 року.

У листопаді 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії становить 5375,37 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами), повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу компанії.

"У листопаді 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії, яким НАК "Нафтогаз України" постачає газ у рамках спеціальних обов’язків (ПСО), становить 5375,37 грн за 1 тис. куб. м (без урахування ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Ціна газу для виробників тепла розраховується відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 19 жовтня 2018 р. №867, з урахуванням змін котирувань (цін) на європейських газових хабах", - повідомили в НАК "Нафтогаз України".

У "Нафтогазі" зазначили, що відносно тепла зима та низький попит на природний газ в Європі утримують ціну газу на хабах на рівні жовтня. Таким чином, ціна газу в рамках ПСО в листопаді практично не відрізняється від ціни ПСО у жовтні (5374,1 грн за 1 тис. куб. м).

"Нафтогаз до 1 травня 2021 року постачає природний газ для виробників тепла, які підпадають під дію Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 19 жовтня 2018 р. № 867 (із змінами та доповненнями), та уклали відповідні договори постачання природного газу", - повідомили в Департаменті інтегрованих комунікацій "Нафтогазу".

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коблєв в ефірі телеканалу "UA: Перший" заявив, що висока ціна на природний газ від постачальників пов'язана з їх бажанням зробити свою маржу (прибуток) максимально високою. Він зазначив, що ціна є похідною не від якості газу та його джерела, а від кількості клієнтів.

"Коли у великого постачальника є 8-9 млн клієнтів (70% всіх споживачів газу в Україні), які дуже інертні, коли він знає, що 90% з них, швидше за все, цієї зими нікуди не перейдуть, від слова "зовсім", і немає якогось органу, який би на цю ситуацію контролював дуже жорстко, що він буде робити? Він буде максимізувати маржу", - сказав Коболєв.

За його словами, немає ніякого логічного зв'язку між прибутком газозбутів та джерелом, у якого вони закуповують газ. 

Глава "Нафтогазу" зазначив, що їх компанії збільшення вартості газу на 1 гривню принесе дуже маленький прибуток, оскільки їх клієнтська база - лише 2% споживачів.

Новини за темою: Перерахунок абонплати на газ: кому доведеться платити більше

Читайте також:

Платять борги миттєво: В Україні автоматично блокують рахунки боржників

"Як вижити пенсіонерам?": розрахунки показали, на що вистачає мінімальної пенсії в Україні

Стало відомо, у кого в Україні найвища пенсія: дані ПФУ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк