29.01.2021, 12:49

Оплата рахунків за світло: як істотно заощадити кошти при оплаті за електрику

ТАРИФЫ "ДЕНЬ / НОЧЬ"

В Україні скасовано всі пільги для побутових споживачів електроенергії. Однак, є категорія споживачів, які можуть істотно економити кошти при оплаті рахунків за електрику.

Уряд України та Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) скасували всі пільги для побутових споживачів електроенергії. Встановлено єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів, повідомляє Час Пік.

Енергопостачальна компанія ТОВ "ЕНЕРА СХІД" поінформувала споживачів про те, як можна істотно заощадити кошти на оплату електроенергії, повідомляє Час Пік.

"Нагадаємо, що після встановлення урядом єдиного фіксованого тарифу на електроенергію для населення, тарифні коефіцієнти для багатозонних (двозонних та тризонних) приладів обліку продовжують діяти і не змінилися, але тепер вони застосовуються до нової ціни – 1,68 грн за кВт/год.

В разі обладнання вашої домівки двотарифним лічильником (наприклад), то вночі електроенергія вдвічі дешевше. Звісно, щоб скористатися знижками у нічні години найкраще, можна змістити роботу деяких побутових приладів, тоді економія буде дуже помітною", - йдеться в повідомленні.

Як діють тарифи, диференційовані за періодами часу

Власники двозонних лічильників платитимуть:

- в нічний час (з 23:00 до 07:00 годин) - 0,5 тарифу;

- в інші години - повний тариф.

Власники тризонних лічильників платитимуть:

- в години максимального навантаження (з 08:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00) - 1,5 тарифу;

- в напівпіковий період (з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 і з 22:00 до 23:00) - повний тариф;

- в нічний час (з 23:00 до 07:00) - 0,4 від тарифу.

Чи вигідно ставити багатотарифний лічильник

Багатотарифний лічильник електроенергії та перехід на нічний тариф - один із способів зменшити витрати на електроенергію. Днем ви платите за електрику за звичайною ціною, а вночі - дешевше.

За словами експертів, якщо люди, які мають двозонний тариф, зможуть змінити звички та перенести хоча б половину власного споживання на нічний період, то заощадять чверть на оплату рахунків за електрику.

Зробити це допоможуть наступні поради:

- енергоємні прилади слід включати переважно вночі. Це, перш за все, стосується пральних машин, бойлерів, хлібопічок, пароварок, системи опалення, кондиціонування тощо;

- слід користуватися сучасним розумним обладнанням, яке дозволяє програмувати споживання. Наприклад, купувати пральну машину, в якій передбачена функція відкладеного старту або скороварку з таймером включення.

Установка двухтарифні лічильника вигідна не кожному. Економія може бути незначна, а через високі початкових витрат ви не скоро окупите вкладення.

Лічильник день-ніч вигідний, якщо:

- ви частково або повністю топите електрикою. У вас встановлений тепловий насос, електричний котел, бойлер, кондиціонери або ви розглядаєте в перспективі їх установку;

- у вас електричний бойлер для нагріву води на ГВС - миття рук, посуду, прийом душа тощо;

- ви споживаєте багато електроенергії, з якої 30-50% в нічний час.

Читайте також: В Україні пропонують встановити спецтариф на електроенергію: кому можуть повернути пільги

ТАРИФЫ "ДЕНЬ / НОЧЬ"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк