29.01.2021, 14:40

В Україні виплатять компенсації за підвищення тарифів на електроенергію: хто потрапив до списку щасливчиків

В Украине выплатят компенсации за повышение тарифов на электроэнергию

В Україні з держбюджету виділять 1,4 млрд грн на компенсацію українцям, які використовують електрику для опалення. Парламентарії прийняли в цілому законопроєкт про зміни до Держбюджету на 2021 рік щодо компенсацій українцям у зв'язку з підвищенням тарифів на електроенергію, але компенсувати високі тарифи будуть не всім.

Верховна Рада ухвалила закон №4672 "Про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію". За прийняття законопроєкту проголосувало 311 (за основу) та 310 (в цілому) народних депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів, повідомляє Час Пік.

В Украине выплатят компенсации за повышение тарифов на электроэнергию

Згідно з документом, необхідно передбачити нову бюджетну програму для надання компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електроенергію для населення, яке проживає в житлових будинках, обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками. 

Законопроектом №4672 для надання такої компенсації передбачаються видатки Мінсоцполітики за новою бюджетною програмою у сумі 1,4 млрд грн за рахунок зменшення видатків за іншою програмою цього міністерства.

Кабінет Міністрів протягом тижня з дня опублікування цього закону повинен визначити порядок надання компенсацій, загальна сума яких становить 1,4 млрд грн.

Крім того, Верховна Рада надала дозвіл голові парламенту Дмитру Разумкову підписати законопроект невідкладно та направити на підпис Президенту України.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект спрямований на врегулювання питання фінансового забезпечення витрат на компенсацію у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії:

- населенням, яке проживає в житлових будинках, обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками;

- населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання;

- багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу.

Нагадаємо, уряд України та Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) скасували всі пільги для побутових споживачів електроенергії. Встановлено єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів - 1,68 грн/кВт. 

Для всіх побутових споживачів, які раніше платили 90 коп. за кВт/год за перші 100 кВт/год, спожиті за місяць, почав діяти єдиний тариф - 1,68 грн/кВт.

Читайте новини за темою:

В Україні пропонують встановити спецтариф на електроенергію: кому можуть повернути пільги

Оплата рахунків за світло: як істотно заощадити кошти при оплаті за електрику

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк