24.02.2021, 14:37

Ні в якому разі не їжте це: В Україні виявили шоколад з небезпечним токсином

В Украине обнаружили шоколад с опасным токсином

В Україну з Іспанії завезли три партії небезпечного шоколаду, в якому знайшли заборонену для виробництва продуктів харчування речовину – оксид етилену. Ця речовина може надавати наркотичний вплив.

Шоколад імпортував в Україну виробник Chocolates Torras SA, Ella Del Terri, постачальником виступила фірма Trades SA, Barcelona, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу Харківського управління Держпродспоживслужби України.

У Держпродспоживслужбі заявили, що отримали інформаційне повідомлення від системи швидкого реагування по харчових продуктах і кормах (RASFF) про виявлення несанкціонованої речовини (0,35 mg/kg-ppm) в шоколадках з насінням кунжуту.

"У разі виявлення зазначеного вантажу в обігу, оператори ринку зобов'язані звернутися в районні (міські) управління (відділи) та управління безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини, на території яких зареєстрована потужність", - йдеться у повідомленні.

Довідка: Оксид етилену - це промисловий хімікат, який використовується для стеризизації медичного приладдя, зменшення забруднення прянощів та виробництва інших хімікатів. Чистий EtO при кімнатній температурі являє собою безбарвний газ, а при температурі -47оС – рухливу безбарвну рідину.

Нагадаємо, в Україні в тортах одного з київських виробників виявлено підвищений вміст трансжирів, які можуть завдати шкоди здоров'ю. Такі жири призводять до хвороб серцево-судинної системи, ожиріння та навіть до онкологічних захворювань. Небезпечні "українські тортики" виявили у Литві.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк