09.03.2021, 21:39

Україна може залишитись без курятини вже найближчим часом, - ЄБА

Марина Началова | Всі новини автора
курятина

17 лютого Міністерством охорони здоров’я був опублікований наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження. Але Державна регуляторна служба готує проект відмови щодо цього наказу, що фактично може призвести до заборони продажу курятини в Україні.

Про це ]]>заявила]]> на своєму сайті "Європейська Бізнес Асоціація", передає Час Пік.

Як зазначили у ЄБА, наказом МОЗ пропонується приведення у відповідність показників безпечності м’яса птиці до європейських норм. В першу чергу, це пов’язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проект стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу, хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняку птиці.

"За інформацією компаній, проект наказу вже погоджений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Водночас, як стало відомо, Державна регуляторна служба, завданням якої є реалізація державної регуляторної політики, політики з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності готує проект відмови щодо даного наказу. Однак, не погодження даного нормативного акту призведе до, фактично, заборони реалізації м’яса птиці як на території України, так і за її межами. Адже продукцію харчування, котра заборонена до споживання всередині країни, заборонена і до експорту", - заявляють у ЄБА.

Як зазначається, Європейська Бізнес Асоціація вже надіслала листа до Міністерства охорони здоров’я та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні.

У ЄБА зазначили, що м’ясо птиці є одним з найбільш доступних видів м’яса та відноситься до соціальних продуктів. Так, в Україні за офіційними даними Держстату в 2019 році споживали 53,6 кг м’яса на 1 особу, з яких м’ясо птиці складало 26 кг або 49%. Водночас, дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі, і використовуються в європейських країнах), проте, дуже важливі для вирощування птиці, і їх використовують протягом всього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм.

Проте, дана ситуація може призвести до втрати поголів’я птиці, що, в свою чергу, може призвести до різкого та неконтрольованого підвищення цін на цю категорію продуктів, підкреслили в Асоціації.

Читайте ще:

7 аргументів, чому 8-годинний робочий день зжив себе

Держстат порахував середню зарплату в усіх регіонах України: де скільки отримують

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: