15.03.2021, 20:04

В Україні можуть запровадити новий вид пенсії

Марина Началова | Всі новини автора
пенсия

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді розглянути законопроект щодо встановлення пенсій за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною Грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України.

Про це ]]>повідомила ]]>прес-служба парламенту, передає Час Пік.

Члени Комітету на засіданні, яке відбулося 15 березня в режимі відеоконференції, розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо встановлення пенсій за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною Грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України) №3002а.

Перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк, обгрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, звернув увагу на те, що у Законі "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" пенсії за особливі заслуги перед Україною, окрім інших, встановлюються особам, нагородженим Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

Михайло Цимбалюк звернув увагу, що в цій статті обминаються увагою особи, які за роки Незалежності України зробили вагомий особистий внесок у різних сферах життєдіяльності, мають заслуги перед Українським народом у становленні та зміцненні країни як демократичної, соціальної, правової держави, сприяли забезпеченню прав і свобод громадян, розвитку демократії, парламентаризму та громадянської злагоди в суспільстві, брали активну участь у законотворчій діяльності і були за це нагородженні Почесною грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України.

Народний депутат запропонував внести доповнення до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" встановивши особам, що були нагородженні Верховною Радою України Почесною грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України надбавку до пенсії у розмірі передбаченому в ст. 5 цього Закону.

Народні депутати погодилися із запропонованою ініціативою щодо необхідності підняття статусу нагороди Верховної Ради, однак, при цьому висловили різні думки щодо того, якою має бути грошова виплата до нагороди: довічна чи одноразова?

Також вони висловилися щодо необхідності напрацювання механізму позбавлення нагороди, який наразі відсутній, зокрема, у випадку наявності кримінальної справи.

Під час обговорення члени Комітету висловилися на підтримку законопроекту. Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути його на пленарному засіданні.

Читайте ще:

7 аргументів, чому 8-годинний робочий день зжив себе

Держстат порахував середню зарплату в усіх регіонах України: де скільки отримують

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: