08.04.2021, 11:55

В Україні затвердили фіксовану річну вартість газу для населення: скільки доведеться платити з 1 травня

В Украине утвердили фиксированную годовую стоимость газа

В Україні всіх побутових споживачів газу з 1 травня 2021 року автоматично буде переведено на річний контракт з фіксованою ціною. Вже 1 травня нові річні тарифи набудуть чинності. Відмовитися від них можна, але є певні нюанси.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) остаточно прийняла постанову, що регулює умови річного контракту на постачання газу для населення, який за замовчуванням отримають всі споживачі з 1 травня 2021 року. Відповідне рішення прийнято на засіданні регулятора 7 квітня, повідомляє Час Пік.

"Рішення надважливе - це введення річного контракту для споживачів України. З 1 травня річна ціна буде введена за замовчуванням. Тобто всі споживачі отримають річну ціну на газ. Це позбавить від турбулентності з цінами на газ. Ціна буде одна", - сказав голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

НКРЕКП зобов'язала всі газопостачальні компанії до 25 квітня опублікувати на своїх сайтах ціни на газ для споживачів, які будуть діяти з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

Зазначається, що всіх побутових споживачів газу буде переведено на річний контракт з 1 травня автоматично, без необхідності подавати додаткові документи.

Оплата за спожите паливо в річному тарифі буде помісячною. Механізм розрахунків з постачальником при цьому не змінився – спочатку абонент подає показники лічильника облгазу, а потім вже оплачує нараховані кубометри своєї газопостачальної компанії.

Газовим компаніям дозволено пропонувати споживачам і місячні тарифи на газ. Для переходу споживач повинен подати відповідну заявку. У той же час, регулятор дозволив газопостачальним компаніям самостійно приймати рішення про те, чи дозволити споживачеві знову повернутися на річний контракт після переходу на місячну ціну.

Також постачальник має право вирішувати, чи приймати назад в обслуговування споживача, який пішов до іншого постачальника.

У НКРЕКП зазначили, що протягом дії річного контракту постачальникам не заборонено змінювати ціну на газ у бік зниження, але заборонено її збільшувати.

Головне про нові правила:

  • 25 квітня всі постачальники газу покажуть українцям нові тарифи на газ;
  • тарифи діятимуть протягом року;
  • українці зможуть вибрати найкращий тариф і укласти з постачальником контракт на рік;
  • контракт можна в будь-який момент скасувати: перейти на місячні або інші тарифи;
  • платити потрібно буде рівними частинами за весь обсяг газу, який ви плануєте використовувати за рік, або ж за той обсяг блакитного палива, який використовуєте.

Читайте також:

В Україні пропонують зменшити розмір виплат за лікарняними листами: кого стосується

Українці мають право на безкоштовні стоматологічні послуги: список послуг у 2021 році

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк