01.05.2021, 14:08

В Україні з 1 травня змінилися ціни на газ: нові тарифи

В Украине с 1 мая изменились цены на газ

В Україні з 1 травня починає працювати "річний продукт" – фіксована ціна на газ, яка діятиме для українців наступні 12 місяців. Ціни на блакитне паливо відчутно зросли.

Вже відомі базові ціни на газ, які українські споживачі платитимуть з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року, повідомляє Час Пік.

В Україні всі побутові споживачі газу з 1 травня переведені на річний контракт. Газопостачальні компанії оприлюднили свої річні, фіксовані пропозиції, на які автоматично переведуть своїх клієнтів.

Майже третина регіональних компаній встановили ціну газу на рівні в 7,99 грн/куб. м. Приблизно стільки ж компаній свої тарифи дещо збільшили - в діапазоні 9,2-12,9 грн/куб. м.

Найвища ціна на газ 13,5 (грн/куб. м) у трьох компаній:

  • ТОВ "Чернівецька обласна енергопостачальна компанія",
  • ТОВ "Житомирська обласна енергопостачальна компанія ",
  • ТОВ "Херсонська обласна енергопостачальна компанія".

В інфографіці, яку підготувало видання "Коментарі", можна порівняти базові річні пропозиції різних компаній. Ціни вказані без урахування вартості доставки. За розподіл газу споживачі платять операторам газорозподільних мереж (облгазам) окремо, згідно з діючими тарифами на доставку газу.

В Украине с 1 мая изменились цены на газ

Споживача автоматично переведуть на тариф діючого постачальника. Новий контракт укладається тільки при переході до іншого постачальника.

Газовим компаніям дозволено пропонувати споживачам і місячні тарифи, умови яких можуть відрізнятися від ціни та обов'язкових умов базової річної пропозиції. Для переходу споживач повинен подати відповідну заявку.

Регулятор дозволив газопостачальним компаніям самостійно приймати рішення про те, чи дозволити споживачеві знову повернутися на річний контракт після переходу на місячну ціну.

Також постачальник має право вирішувати, чи приймати назад в обслуговування споживача, який пішов до іншого постачальника.

Річні пропозиції не передбачають ніяких передоплат. Клієнти як і раніше повинні платити тільки за спожитий обсяг газу за фіксованою ціною до 25 числа кожного місяця. Тарифи на розподіл (окрема платіжка) поки залишаються без змін – максимум 1,79 грн/куб. м.

Нагадаємо, новий міністр енергетики Герман Галущенко не виключає, що тарифи на газ та електроенергію знизяться. Але станеться це тільки для окремих категорій споживачів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк