09.05.2021, 21:59

Підвищити пенсію у 2 рази: У Верховній Раді зареєстрували законопроект

Марина Началова | Всі новини автора
пенсия

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким передбачається підвищення мінімальної пенсії у 2 рази.

Законопроект ]]>№5446]]> "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо розміру мінімальної пенсії за віком та у зв'язку з втратою годувальника" був зареєстрований 29 квітня. Авторами виступила група народних депутатів з різних фракцій, передає Час Пік.

Проектом пропонується, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу повинен бути встановлений в розмірі не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України "Про прожитковий мінімум" (зараз мінімальний розмір пенсії цієї категорії громадян становить один прожитковий мінімум).

Також передбачається, що з 1 січня 2022 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу повинен бути встановлений в розмірі 70 відсотків мінімальної заробітної плати (замість 40 відсотків, як зараз). На даний час 70% мінімальної зарплати становить 4200 грн., але показник з січня 2022 р. може бути змінений у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати.

За наявності страхового стажу меншої тривалості мінімальний розмір пенсії за віком повинен бути встановлений у розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, але не менше півтора прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність - тобто 2901 грн. (зараз такий мінімум не визначений).

Законопроектом пропонується встановити, що пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

У пояснювальній записці зазначається, що пенсія на рівні прожиткового мінімуму не може забезпечити нормальне існування сучасних пенсіонерів. Також наголошується, що мінімальна пенсія зростає дуже повільно і не відповідає елементарним потребам людини.

Автори законопроекту не уточнюють, з яких джерел повинне фінансуватися суттєве підвищення пенсій. У пояснювальній записці вказується, що у разі прийняття законопроекту "реалізація його положень потребуватиме додаткових видатків із Державного бюджету України у наступному році, конкретний обсяг яких визначатиметься законом про Державний бюджет України на 2022 рік".

Читайте ще: Лікар Богомолець передрікає появу в Україні COVID-21: "Колективний імунітет не допоможе"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: