27.05.2021, 08:35

Реструктуризація боргів теплокомуненерго: Кабмін прийняв важливе рішення

Реструктуризация долгов

Кабінет Міністрів України доручив низці міністерств спільно з НАК "Нафтогаз України" реструктуризувати борги підприємств теплокомуненерго (ТКЕ), задіяних у виконанні спецзобов'язань з теплопостачання. У будинках українців скоро знову з'явиться гаряча вода.

Кабмін доручив Мінрегіону, Мін'юсту, Міненерго спільно з НАК "Нафтогаз України" забезпечити укладення договорів про постачання газу з підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) та вирішити питання з накопиченою заборгованістю ТКЕ. Відповідне доручення з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка було дано на засіданні уряду 26 травня, повідомляє Час Пік.

Згідно з проєктом доручення, відомствам необхідно забезпечити укладення договорів на реструктуризацію боргів підприємств ТКЕ в рамках Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері поставок теплової енергії та гарячої води з урахуванням правил ринку газу, в тому числі щодо зобов'язання повного та своєчасного розрахунку з попереднім постачальником у разі його зміни.

"Забезпечити підготовку та укладення договорів між Нафтогазом та підприємствами теплокомуненерго для забезпечення ТКЕ природним газом", – сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зазначив, що, відповідно до Закону України "Про ринок природного газу", зміна постачальника газу з ініціативи теплокомуненерго повинна бути завершена в термін не більше трьох тижнів з дня повідомлення про намір змінити постачальника, за умови повного розрахунку з попереднім постачальником.

НАК "Нафтогаз України" повинен був постачати газ теплокомуненерго в рамках постанови №867, яку прийняв Кабмін 19 жовтня 2018 року. Норма про постачання газу для ТКЕ повинна була втратити силу 1 травня 2021, але її продовжили на 20 днів на прохання Комітету Верховної Ради з енергетики та ЖКГ. Свою позицію комітет пояснив тим, що скасування ПСО на зниження платоспроможності громадян через карантинні обмеження може викликати проблеми для ТКЕ. 

Нагадаємо, з 20 травня понад 100 українських міст залишилися без гарячої води. Причина у скасуванні поставок газу за фіксованою ціною для комунальних теплопостачальників від "НАК Нафтогаз України" і переходу на ринкові умови. Про це повідомив у Facebook мер Києва Віталій Кличко.

"Нафтогаз вже виставив неприйнятні умови. Ціна вище 9 грн за 1 кубічний метр, авансова оплата, подобове замовлення обсягів газу, надмірні штрафи, санкції... Уряд і Нафтогаз у травні залишають 120 міст – 5 млн громадян – без гарячої води, а бюджетні установи – без природного газу. З жовтня все населення може залишитися без централізованого опалення", - заявив Кличко.

Після засідання уряду 26 травня та прийнятих рішень, ситуація повинна стабілізуватися і в будинках українців знову з'явиться гаряча вода.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк