20.06.2021, 07:57

Оплата за газ за новими правилами: українці отримуватимуть три квитанції за газ

Иллюстративное фото / Открытый источник

В Україні споживачі отримуватимуть три платіжки за газ. Додатково до платіжок за газ та його транспортування, додасться ще один рахунок. Третя платіжка не буде приходити щомісяця.

В Україні узаконили третю платіжку за газ. Відповідний ]]>закон]]>, яким передбачено зміни до законодавства про комерційний облік теплової енергії, ринку природного газу, теплопостачання та про житлово-комунальні послуги, вже набув чинності, повідомляє Час Пік.

З 1 травня набув чинності закон №1060, який перевів жителів приватних та багатоквартирних будинків на індивідуальні договори з постачальниками послуг. Документ зобов'язує співвласників будинку укладати договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових систем з операторами ГРС або іншими компаніями, які можуть здійснювати таке обслуговування.

На додаток до двох квитанцій за споживання та доставку газу, українцям додадуть ще й третю. Нововведення торкнеться жителів багатоквартирних будинків. У додатковій квитанції необхідно буде оплатити обслуговування газових мереж у своїх будинках.

Таким чином, українці повинні будуть оплачувати за діючими тарифами реально спожиті кубометри газу, транспортування блакитного палива та обслуговування мереж.

Як зазначив керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю Андрій Никончук, третя платіжка не приходитиме щомісяця. Комунальна служба отримала право направити споживачам такий рахунок у тому випадку, якщо в цьому виникне необхідність. Тобто, наприклад, коли у будинку трапиться аварійна ситуація або поломка. У цих випадках, оплата вартості нового обладнання та оплата за усунення аварійної ситуації ляже на плечі всіх жителів багатоквартирного будинку.

"Виходячи з чинних змін до закону, на сьогодні за замовчуванням обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж покладено на суб'єкт розподілу газу, того, хто обслуговує зовнішньобудинкові інженерні мережі. Але за це він буде за замовчуванням виставляти рахунок власникам будинку.

Якщо споживачів не влаштує послуга, вони мають право зібратися і вибрати іншу компанію. Але ця компанія повинна відповідати умовам Держпраці в частині техніки безпеки", - пояснив Никончук.

Він додав, що на сьогоднішній день немає фіксованого тарифу на дану послугу, тому поки неясно, скільки українці будуть платити додатково. У той же час Кабмін планує встановити граничну вартість послуги.

Раніше обслуговування внутрішньобудинкових мереж було закладено в тариф за послуги ЖЕКу і в разі аварійної ситуації ЖЕК усував всі неполадки за свій рахунок. Зараз ЖЕК цим займатися перестав.

"Приховані платежі були завжди, ми просто про них не знали. Але в нульових стали створювати спеціалізовані підприємства при обл - або міськгазах з обслуговування прибудинкових мереж. Платити все одно доведеться тому, на чиєму балансі вони будуть перебувати, – так повинно бути", – говорить глава Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко.

На думку експерта, суму потрібно було закласти в тариф, щоб не робити ще один платіж.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк