05.07.2021, 21:46

З банківських карток українців будуть примусово знімати гроші в рахунок боргів: хто потрапить під удар

Марина Началова | Всі новини автора

Українським банкам дозволили автоматично списувати з рахунків боржників кошти на вимогу державних і приватних виконавців. Процедура повноцінно запрацює вже з 6 липня.

Раніше автоматичне списування коштів застосовувалося тільки до боржників по аліментах. Тепер же процедура поширилася також на тих, хто має борг за комунальні послуги і неоплачені штрафи, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Підставою для нововведення є ]]>наказ Міністерства юстиції]]> від 23.03.2021 № 1061/5, який дозволяє банкам автоматично списувати кошти з рахунків боржників на вимогу виконавця.

Після інформаційного запиту виконавця, банк зобов'язаний надати дані про рахунки боржника та суму, що на них зберігається. Комунікація між виконавцем і банком здійснюється через електронну Автоматизовану систему виконавчого провадження. На отримання виконавцем всієї необхідної інформації від банку знадобиться всього близько години.

Потім виконавець відправляє в банк постанову про арешт коштів. Банк арештовує кошти боржника та примусово переводить їх на рахунок виконавця, звідки вони потім перераховуються стягувачу боргу.

Варто зазначити, що для списання коштів боржника як і раніше потрібно буде рішення суду, спрощується тільки сама процедура списання - вона буде автоматизована.

На даний момент до автоматичної системи списання боргів приєдналися 7 банків: ПриватБанк, Monobank, ТАСкомбанк, Оксі Банк, Банк Восток, Індустріалбанк, ПроКредит Банк. Ще 44 банківських установи підключені до тестового режиму, а 11 банків перебувають на стадії попередніх налаштувань для початку тестування.

Читайте ще: Найближчим часом в Україні виплатять субсидії за травень-червень: кому потрібно заново подати документи

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: