07.07.2021, 11:22

Борги не будуть автоматично списувати з рахунків банків, - Мін'юст

Ольга Романец | Всі новини автора
долг

У Міністерстві юстицій пояснили, що кошти боржників за комуналку і штрафи не будуть списуватися автоматично з рахунків.

Кошти можуть бути заарештовані в автоматичному режимі, тобто боржник не зможе ними користуватися. "Але при цьому мова не йде про автоматичне списання коштів", зазначено в повідомленні Мін'юсту, передає Час Пік.

У відомстві пояснили, що спочатку факт заборгованості повинен підтвердити своїм рішенням суд або інший уповноважений орган.

"Уявімо, що хтось не сплатив штраф за порушення правил дорожнього руху або комунальні послуги або заборгував вам кошти (у тому числі аліменти на утримання дитини або заробітну плату). Цей факт спочатку повинен підтвердити своїм рішенням суд або інший орган (посадова особа). Якщо після цього боржник так і не повертає кошти - до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть заарештувати кошти на банківських рахунках боржника. Саме процедура комунікації між виконавцями і банками і була спрощена", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Державне підприємство "Національні інформаційні системи" на сьогоднішній день проводить роботи з доопрацювання програмного забезпечення АСВП у напрямку впровадження автоматизації процесу отримання виконавцем інформації щодо банківських рахунків боржника, що передбачено положеннями порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках.

Після того, як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки будуть повідомляти в електронному режимі не тільки факт наявності банківських рахунків у боржника, а й їх номери і суми залишків на них. Тобто, з'явиться можливість накладати арешт виключно на 1 рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається зараз. Відповідно, коштами на не заарештованих рахунках їх власник зможе вільно розпоряджатися.

"Все це можливо тільки в разі відкриття виконавчого провадження!", - додали у відомстві.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк