07.08.2021, 22:41

Як зміниться курс долара до 2023 року: прогноз українських експертів

доллары

До кінця 2021 року змін курсу долара по відношенню до гривні чекати не варто, проте наступного року він може подорожчати. Зокрема, це пов'язано з інфляцією, викликаною тривалою пандемією COVID-19 і не тільки.

Про це свідчить макроекономічний ]]>прогноз]]> Київської школи економіки (KSE), передає Час Пік.

Аналітики стверджують, що найближчим часом гривня може зміцнитися. Так, середньорічний курс по відношенню до національної валюти залишиться на рівні 28,2 гривні за долар. Однак у 2022 році варто очікувати подорожчання до 28,9-29,1 гривень за долар. При цьому обмінний курс на 2023 рік прогнозується на рівні 30 гривень за долар або навіть вище.

"Кращі можливості для українського експорту та повільне відновлення імпорту сприяє збалансованому платіжному балансу. Випробуванням для гривні стане вересень цього року, періоду максимальної виплати зовнішнього боргу в 3 млрд доларів США. Ми дотримуємося обережного оптимізму щодо співпраці з МВФ, поки вона триває у форматі щомісячного обміну заявами, тому Національний банк сприятиме виплаті боргу за інтервенції, але тільки разово. Разом з високою інфляцією виплата боргів буде обумовлювати знецінення гривні після тимчасового зміцнення в липні-серпні цього року", - пояснили аналітики KSE.

Читайте також: Одну гривню в Україні продають за 1200 доларів: у чому її цінність (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк