01.10.2021, 11:51

Тарифи заморозять: В Україні тарифи на тепло та гарячу воду в опалювальному сезоні підвищувати не будуть

Тарифы заморозят

Українцям пообіцяли, що тарифи залишатимуться стабільними, а програма субсидій буде збільшена. Однак багато споживачів впевнені, що з початком опалювального сезону "комуналка" почне рости.

Газові ф'ючерси продовжують рости в ціні й перетнули позначку в 1160,55 долара за тисячу кубометрів. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що підготовка до опалювального сезону на фінішній прямій. А українців хвилює питання, чи зростатимуть комунальні тарифи, повідомляє Час Пік.

Комунальні платежі

Раніше значна частина комунальних підприємств вже заявляла про те, планує переглянути тарифи у бік збільшення.

Про те, що в Україні з 1 жовтня можуть зрости тарифи на опалення та гарячу воду, йдеться в постанові Кабміну №859 від 11 серпня 2021 року.

Очікувалося, що з 1 жовтня тарифи на опалення збільшаться до 40% - ціна буде залежати від населеного пункту. Середньозважена вартість однієї гігакалорії тепла буде на рівні 2151,77 - 2433,90 грн/кв. м. Тариф на гаряче водопостачання становитиме 109,55 - 122,17 грн/куб. м.

Водночас у Кабміні запевняють, що зробили все, щоб у містах, де за тарифи відповідає місцева влада, не збільшували тарифи.

"За формування тарифів відповідає виключно місцева влада. Таким чином, високі тарифи – це свідчення неспроможності на місцях. Тому жодних підстав підвищувати тарифи для населення немає і не буде", – запевнив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов.

Тариф на газ

В Україні з 1 жовтня ціна на газ для населення як і раніше залежить від постачальників. Ціни на блакитне паливо для абсолютної більшості українців залишаться колишніми. Однак, частина українців заплатить за газ відчутно більше, ніж у вересні.

Олег Немчинов зазначив, що суми в платіжках не повинні бути більше, ніж розраховано на основі річних тарифних пропозицій.

Читайте: Тарифи на газ для населення: для кого подорожчає газ з 1 жовтня

Тарифи на тепло та гарячу воду

Уряд вирішив зафіксувати тарифи на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону. У той же час тарифи для юридичних осіб і бюджетних організацій зростуть пропорційно цінам на газ, які піднялися в кілька разів.

Кабінет Міністрів, НАК "Нафтогаз України" та Асоціація міст України підписали Меморандум про взаєморозуміння, який фіксує тарифи. Підписання відбулося під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад 30 вересня.

Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль,"в основі цього меморандуму домовленість про те, що місцева влада не підвищуватиме тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні в порівнянні з попереднім".

Також в меморандумі зафіксована домовленість про "безперебійність поставок газу", крім того, передбачена фінансова підтримка місцевих громад "для безперебійної роботи теплокомуненерго та незмінності тарифів".

Про те, що тарифи не будуть змінюватися, заявив і президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що тарифи не будуть підвищуватися, незважаючи на "ринкові зміни, коливання, тиск інших держав, незважаючи на цю страшну ціну вище 1000 доларів за тисячу кубометрів, як це говориться, європейську ціну".

"Для нашої країни питання тарифів цього року є дуже, дуже непросте і може набути чи мало набути гострого, складного вирішення. Тому за моїм дорученням Кабінет міністрів, Нафтогаз, Асоціація міст України провели велику, складну роботу. І сьогодні вже можна сказати, що робота була з гарним результатом.

Ми вже це почали обговорювати: я вважаю, що це доки не комплексне рішення, ми латаємо дірки. Я хотів би, аби ми мали меморандум не на один, а на три наступні роки – щоб не було сюрпризів для громадян", – сказав Зеленський.

Володимир Зеленський заявив, що в Україні до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення зростати не будуть.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк