27.10.2021, 07:25

Уряд ФРН визнав безпечним для країн Євросоюзу запуск "Північного потоку-2"

Северный поток-2

Федеральне міністерство економіки та енергетики Німеччини вважає, що сертифікація газопроводу "Північний потік-2" не загрожує безпеці поставок газу до Німеччини та інших країн Євросоюзу.

Відповідні висновки відомство направило у федеральне мережеве агентство (регулятор ФРН), повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

У Міністерстві економіки та енергетики Німеччини зазначили, що провели консультації з країнами-членами Європейського Союзу та дійшли висновку, що видача сертифіката не загрожує безпеці газопостачання ФРН та ЄС.

Таким чином, тепер регулятор повинен продовжувати перевірку на відповідність газопроводу "Північний потік-2" правовим приписам ЄС. Однак йому потрібно враховувати, що влада практично схвалила запуск газопроводу.

Глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розкритикував рішення Мінекономіки Німеччини. Він нагадав, що російський "Газпром" вже зараз штучно обмежує постачання газу до Європи й вимагає запустити "Північний потік-2".

"Україна - один з основних транзитерів газу в Євросоюз. Ми можемо розказати, як сертифікація оператора Північний потік-2 за нинішніх умов, тобто, без реального відокремлення власності від Газпрому, без реального доступу третіх сторін до експортних газопроводів з Росії до ЕС несе критичну загрозу для безпеки постачання газу в Німеччині та інших країнах ЄС.

Ми навчилися цьому на власному гіркому досвіді. Коли в 2009, в 2014, в 2018 роках дії Газпрому створювали критичну для безпеки постачання газу ситуацію.

Коли запрацює Північний потік-2, Путін зможе припинити фізичний транзит через Україну. І потім Німеччина та інші краіни ЄС будуть критично залежати від поставок газу через Північний потік-2. На відміну від української газотранспортної системи, у цього газопроводу немає резервних потужностей і немає сховищ. А ще є ризики, пов’язані з мілітаризацією та відповідним зростанням напруги у Балтійському морі, через яке йде ПП2", - зазначив Вітренко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк