28.10.2021, 07:30

Україна відновлює імпорт електроенергії з Білорусі

Украина возобновляет импорт электроэнергии из Беларуси

З 1 листопада Україна відновить імпорт електричної енергії з Білорусі через дефіцит вугілля на державних теплових електростанціях (ТЕС).

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не буде продовжувати заборону на імпорт електроенергії з РФ та Білорусі на листопад 2021 року. Про це повідомляють українські ЗМІ, з посиланням на джерела в уряді, передає Час Пік.

Зазначається, що проєкт рішення щодо продовження заборони на імпорт електроенергії так і не був внесений до порядку денного засідань регулятора до кінця останнього тижня жовтня 2021 року.

НЕК "Укренерго" 27 жовтня провела аукціон на міждержавні перетини, в тому числі з РФ та Білоруссю, за резервною процедурою. Дані аукціону "Укренерго" свідчать, що з 1 листопада Україна відновить імпорт електроенергії з Білорусі на тлі дефіциту вугілля на державних ТЕС.

НАЕК "Енергоатом" викупила більшість потужностей для імпорту електроенергії з Білорусі. Державне підприємство з 1 листопада імпортує 885 з 900 доступних МВТ. Ще 15 МВТ в ході аукціону "Укренерго" придбало ТОВ "Електро Ком'юніті".

Украина возобновляет импорт электроэнергии из Беларуси

Коли регулятор у вересні 2021 року приймав рішення щодо заборони імпорту на жовтень, загрози енергосистемі країни та споживачам не було. Надалі НКРЕКП буде визначатися з імпорту електроенергії в залежності від рівня підготовки до опалювального сезону.

Про дефіцит вугілля на державних ТЕС ще наприкінці літа попереджав міністр енергетики Герман Галущенко. Дефіцит вугілля виник влітку 2021 року через аномально низькі ціни на електроенергію, які не дозволяли ТЕС купувати вугілля. 

Станом на 26 жовтня запаси вугілля на ТЕС становлять 578 900 тонн при вимозі – 653 400 тонн. Разом з тим, це більш ніж в 4 рази менше плану Міненерго з накопичення вугілля.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк