02.11.2021, 20:59

Газ рахуватимуть не в кубометрах: в Україні змінять систему обліку блакитного палива

Марина Началова | Всі новини автора

Сьогодні Верховна Рада ухвалила закон про перехід на європейські стандарти обліку газу в енергетичних одиницях (кВт/год.), а не в кубометрах відповідно до Директиви Євросоюзу 32/ЄС та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За ухвалення ]]>закону ]]>"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії" проголосувало 250 народних депутатів, передає Час Пік.

Для чого цей закон?

У пояснювальній записці до закону сказано, що нині в Україні та країнах ЄС діють різні підходи до обліку природного газу, який в Україні здійснюється в кубічних метрах, а в країнах ЄС – в одиницях енергії. При цьому існують певні адміністративні труднощі під час оформлення імпортованого природного газу з країн ЄС або його закачування до газосховищ у режимі митного складу. Об'єктивнішим є облік природного газу в енергетичних одиницях, оскільки забезпечується коректніше і справедливіше ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств і стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу порівняно з іншими енергоносіями.

Крім того, розрахунки за кубічні метри спожитого газу нівелюють права споживача не сплачувати за неякісний газ чи сплачувати його меншу вартість. Іншими словами, на сьогоднішній день споживач незалежно від того, якісний газ чи ні, має заплатити за весь його обсяг, який пройшов через лічильник газу.

Прийнятим законом надається право Кабінету Міністрів приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, у тому числі здійснення митного контролю та митного оформлення при переміщенні природного газу через митний кордон України в одиницях енергії.

Що зміниться для населення?

Буде забезпечено інформування споживача про спожитий обсяг теплової енергії з розрахунку одиниці вимірювання кВт/год, в якості додаткової інформації у платіжних документах за послуги постачання теплової енергії.

Також закон скасовує так звані "морозні" коефіцієнти, які газорозподільні компанії вписували до платіжок українців за приведення до стандартних умов.

Як зазначають у Міненерго, цей закон дасть змогу споживачам оплачувати газ з огляду на його фізико-хімічні характеристики, тобто якість, а не обсяг.

Читайте ще: У "Дії" запустили дитячі COVID-сертифікати та скоро з'являться сертифікати про одужання

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: