03.11.2021, 08:37

Нова система обліку газу: як тепер платитимуть українці за блакитне паливо

цена на газ

В Україні переходять на європейські стандарти обліку природного газу. Тепер споживання "блакитного палива" рахуватимуть в енергетичних одиницях, а не в одиницях об'єму (в кубічних метрах).

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 2 листопада ]]>ухвалила ]]>в цілому закон № 2553 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергіїї", повідомляє Час Пік.

Документ вступить в дію з 1 травня 2022 року.

"З 1 травня 2020 року ми відійдемо від радянської системи обчислення обсягів природного газу та перейдемо до європейської методики обчислення у кіловат-годинах. Споживач нарешті зможе платити не за обсяг газу, а за його якість та ефективність", - зазначив народний депутат Андрій Жупанін.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, в Україні та країнах ЄС діють різні підходи до обліку природного газу. Облік в Україні - в кубічних метрах, а в країнах ЄС - в одиницях енергії. Тому існують певні адміністративні труднощі при оформленні імпортованого природного газу з країн ЄС або його закачування в газосховища в режимі митного складу.

"Об'єктивнішим є облік природного газу в енергетичних одиницях, оскільки забезпечується більш коректне і справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств і стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу порівняно з іншими енергоносіями", - зазначено в документі.

Відповідно до Закону, Оператор ГТС України з дня набрання чинності Законом, здійснює перерахунок обсягів послуг з транспортування та зберігання (закачування та відбору) природного газу, визначених в одиницях обсягу (кубічних метрах), до обсягів, визначених в одиниці енергії, із застосуванням коефіцієнта, що відповідає значенню більш високої теплоти згоряння природного газу 10,35 кВт-год/куб. м.

Закон також зобов'язує "забезпечувати надання в платіжних документах за послуги постачання теплової енергії інформації про спожитий споживачем обсяг теплової енергії в кіловат-годинах (кВт-год)".

Що зміниться для українців

  • Після набрання чинності Закона, в платіжках будуть вказуватися дані, скільки було спожито в метрах кубічних,та в одиницях виміру кіловат-година (кВт∙год).
  • Споживачі зможуть не платити за неякісний газ або платити його меншу вартість.
  • Міняти постачальника газу стане легше - не будуть потрібні довідки від попередньої компанії й зміна буде можлива навіть при наявності боргу.
  • З моменту прийняття закону члени об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) оплачуватимуть газ за тим же тарифом, що й населення, відповідно отримуватимуть газ за ціною 7,42 гривні.
  • НКРЕКП матиме право встановити тариф на газ для постачальника останньої надії (ПОН).

За словами Андрія Жупаніна, прийняття закону дозволить українським споживачам забути про так звані "морозні коефіцієнти", які донасчитували споживачам оператори газорозподільних мереж.

Підрахунок обсягів газу в енергетичних одиницях використовується майже по всьому світу. При підрахунку газу в кубометрах не враховується калорійність палива, через що в деяких регіонах на ті ж цілі може знадобитися різний обсяг. Після переходу на енергоедініци платити доведеться тільки за кількість спожитої енергії, а не за обсяг газу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк