10.12.2021, 16:42

Новорічний стіл в Україні подорожчав майже на третину: один тільки салат "Олів'є" змусить вивернути кишені

новогодний стол

З кожним роком новорічні свята обходяться для українців все дорожче і дорожче. Так, ціна традиційного новорічного столу в 2021 році зросла аж на 25% в порівнянні з минулим роком. Плюс до всього, вартість продуктів ближче до свят може ще подорожчати на 3-4% через підвищений попит. 

Про це в ексклюзивному коментарі "УНН" розповів виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин, передає Час Пік.

"На сьогодні, порівняно з минулим роком, споживчий кошик українця зріс приблизно на чверть, тобто на 25%. Що стосується новорічного столу, то я думаю, що цифри будуть дуже схожі", - зазначив експерт.

За його словами, подорожчання новорічного столу пов'язане із загальним подорожчанням продуктів у всьому світі.

"За даними міжнародної організації продовольства FAO, індекс зростання цін на продовольчі товари в світі склав 32% за рік", - повідомив Пендзін.

Крім того, напередодні свят варто очікувати додаткового подорожчання, викликаного ажіотажем.

"Як правило, це плюс-мінус 3-4% до середнього зростання цін. Якщо ми говоримо про (зростання вартості святкового столу на 25%. - ред.), то так буде десь під 30%", - підсумував фахівець.

В українських ЗМІ також зазначають, що вартість традиційного для багатьох українців салату "Олів'є" зросла за рік на 21%. Подорожчали практично всі інгредієнти. Тепер для того, щоб приготувати 3 кг цього салату знадобиться не менше 209 гривень.

Читайте також: Скільки в середньому коштує новорічна ялинка в Україні: з'явилися ціни

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк