12.01.2022, 08:40

За газ доведеться доплатити: облгази нарахують споживачам доплату за останні кілька років

За газ придется доплатить

В Україні з січня 2022 року споживачам доведеться платити не тільки за розподіл газу за новими тарифами, а й доплатити частину коштів за температурні коефіцієнти за останні кілька років. Рішення суду останньої інстанції остаточне і не підлягає оскарженню.

Суд узаконив стягнення "температурних коефіцієнтів". Таке рішення Верховний Суд ухвалив у справі газового протистояння між споживачами та облгазами. Облгази нарахують українцям доплату за газ за останні кілька років. Про це ]]>повідомляє ]]>консультаційний центр для населення "ГазПравда", передає Час Пік.

Велика Палата Верховного Суду визнала правомірним нарахування облгазами так званих "температурних коефіцієнтів". Про це ]]>йдеться ]]>в оприлюдненій 30 листопада 2021 року постанові суду.

Судді Великої Палати Верховного Суду залишили рішення суду попередньої інстанції в силі. Відповідно, доплата за приведення до стандартних умов ("температурні коефіцієнти"), яка нараховувалася облгазами до листопада 2020 року, визнана законною.

На практиці це означає, що тим, хто сплатив за коефіцієнти, їх вже не компенсують. А тим, хто сподівався на скасування коефіцієнтів через суд, виставлять борг. І облгази матимуть право його стягнути.

У 2018 році споживачі газу в деяких областях стали отримувати платіжки з величезними сумами заборгованості. Виявилося, що газівники нарахували доплату за "приведення обсягу палива до стандартних умов вимірювання" з грудня 2015 року. Саме тоді набув чинності закон про ринок газу, який передбачав відповідну доплату.

Облгази вважають, що побутовим споживачам необхідно було донараховувати додаткові обсяги газу, понад ті, які визначено за показаннями лічильника газу.

Однак проти такої практики виступили як споживачі, так і регулятор, оскільки втрати від "стиснення газу" вже закладено в тариф на розподіл газу. Тому побутові споживачі повинні платити суто за лічильником. 

У 2018 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заборонила робити донарахування за коефіцієнтом побутовим споживачам. Однак постанови НКРЕКП "про заборону приведення до стандартних умов" оскаржили облгази. Касаційний адміністративний суд Верховного Суду визнав окремі з них протиправними.

За цей час побутові споживачі (зокрема з Волині, Сумщини та Київщини) неодноразово успішно оскаржували практику виставлення додаткових коефіцієнтів у судах першої інстанції. Однак облгази оскаржували ці рішення вже у судах вищої інстанції.

Влітку 2020 року за справу взявся Верховний Суд. Але засідання суду з цього питання регулярно переносили. Нарешті, восени 2021 року рішення про доплату за газ прийнято. На жаль, не на користь людей. Судді Великої Палати Верховного Суду залишили рішення суду попередньої інстанції в силі.

Тепер облгази на законних підставах матимуть право стягнути заборгованості за всі попередні роки, поки суди йшли і громадяни не платили за температурні коефіцієнти. 

Довідка: приведення обсягу палива до стандартних умов вимірювання - це і є застосування температурних коефіцієнтів. Стандартними умовами для постачання газу вважаються температура повітря плюс 20 градусів і атмосферний тиск 760 мм ртутного стовпа. Але у зимовий період газ стискається, а в літній розширюється. Щоб привести обсяг палива до названих умов, показання лічильника множать на відповідний коефіцієнт, який коливається від 0,97 до 1,08 в залежності від календарного місяця. Взимку використовуються підвищені коефіцієнти, за рахунок чого й оплата за газ вище, а влітку - навпаки.

З 1 січня 2021 року приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов окремо не застосовується. Тепер, за рішенням Національної комісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, технологічні витрати з урахуванням температурних коефіцієнтів включено в тариф на розподіл газу, тобто в абонентську плату.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк