02.10.2022, 21:55

В Україні злетіли ціни на яйця: що буде далі

яйца

Останнім часом суттєво змінилася ціна на яйця. Якщо порівнювати з вереснем, продукт подорожчав на 21% і зараз коштує в середньому 40,90 гривень за 10 штук.

Про це розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин у коментарі виданню "Фокус", передає Час Пік.

За прогнозом Литвин, яйця подорожчають ще на 10%, після чого ціна стабілізується. Подорожчання пов'язане із сезонністю пропозиції: чим коротший світловий день та нижча температура - ​​тим менше яєць.

Також на промислове виробництво яєць вплинули бойові дії. Зокрема, одна з найбільших птахофабрик України "Чорнобаївська птахофабрика", яка знаходиться в Херсонській області, майже зупинила виробництво продукту через окупацію.

"Ще один фактор, що впливає на ціни, - порушення технологічного ланцюжка вирощування птиці. На початку війни деякі підприємства в умовах невизначеності частково призупинили інкубаційні процеси для отримання молодих птахів. Через це поголів'я курей-несучок тимчасово скоротилося, і обсяги виробництва зменшилися", - додала Литвин.

Читайте також: Як зміниться ціни на бензин, дизпаливо та автогаз восени, - прогноз

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк