09.06.2024, 22:48

В Україні суттєво подорожчає хліб: у чому причина

В Украине существенно подорожает хлеб

У хлібопекарській галузі назріває масштабна криза через відключення електроенергії, дефіцит сировини та брак кадрів. У такій ситуації більшість підприємств галузі змушені вдатися до поетапного підвищення ціни на хліб.

Ситуація з постачанням електроенергії для хлібної галузі на сьогоднішній день критична. Це не може не вплинути на кінцеву ціну для споживача. Про це повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко у коментарі "AgroPortal", передає Час Пік.

За його словами, зараз більшість підприємств хлібопекарської галузі мають статус критичної інфраструктури, тому не мають бути відключені від електромереж. Проте по факту підприємствам відключають електроенергію.

"Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, проте аварійні відключення, відключення поза графіком призводять до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання. Не всі заводи мають можливість працювати на генераторах. А ті, які мають, повинні бути попереджені, щоби планово переключити виробництво на аварійну роботу на 2-3 години, не більше", – наголосив Дученко.

Через непрогнозовані відключення світла стає непридатним дороге обладнання та переривається виробничий цикл випічки хліба, а перехід на генератори тягне зростання собівартості випічки хліба, а отже й кінцевої ціни на продукцію.

За словами Дученка, ще одна проблема галузі - це дефіцит кадрів через мобілізацію працівників. Через нестачу людей підприємствам доводиться змінювати графіки роботи, скорочувати обсяги та асортимент продукції.

Читайте також: Гарні новини для ВПО за кордоном: для отримання паспорта не потрібно буде їхати в Україну

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк