26.07.2021, 18:30

Поліція України перехопила масштабну партію героїну вартістю понад мільярд гривень

Марина Началова | Всі новини автора

Нацполіція викрила масштабний канал постачання героїну з Ірану до країн Євросоюзу через Україну. Загальна вартість вилученої партії забороненої речовини за цінами «чорного» ринку становить понад мільярд гривень.

22 липня у Києві правоохоронці затримали двох громадян Туреччини, які організували придбання героїну в Ірані та транзит наркотику через Україну до країн Європейського Союзу. Сьогодні стало відомо про затримання третього члена угрупування, передає Час Пік з посиланням на прес-службу Нацполіції.

Повідомляється, що 22 липня у столиці поліцейські викрили двох учасників міжнародної наркогрупи контрабандистів - громадян Туреччини, 1992 та 1999 років народження, що здійснювали постачання героїну з Ірану, через Вірменію, Грузію до України для подальшого збуту на тимчасово окупованій території Криму та контрабандного перевезення дрібними партіями до країн ЄС.

Фігуранти підшукували підприємців, які здійснювали свою діяльність у сфері міжнародних вантажних перевезень з Ірану до інших країн. Спершу вони перевірили цю схему, провівши «пробні», «холості» поставки. Після успішного випробування каналу наркоторговці заховали героїн у муляж – пустотілу цеглу та направили в Україну.

Оперативники провели контроль за вчиненням кримінального правопорушення у формі контрольованої поставки та, коли будівельні матеріали із незаконним наповненням прибули на орендований склад у Києві, затримали двох громадян Туреччини.

Сьогодні у Нацполіції повідомили, що затримано третього учасника наркоугруповання. Ним виявився також громадянин Туреччини, 1948 року народження. Двом його спільникам, затриманим 22 липня, суд вже обрав запобіжний захід - тримання під вартою без права внесення застави.

Заступник начальника Департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції Вячеслав Сафонов повідомив, що всього виявлено та вилучено 368 кг героїну, що за ціною «чорного ринку» складає понад 1 млрд гривень.

«Брикети з героїном з Ісламської Республіки Іран потрапляли на територію Вірменії, там маскувалися у пустотілу цеглу та відвантажувалися в автомобіль, який прямував у Грузію. Поромом з Грузії його доставляли в Україну, де наркотичну речовину розфасовували меншими партіями та планували вивозити до європейських країн», - сказав він.

Вячеслав Сафонов також повідомив, що згідно з українським законодавством спочатку всю партію наркотиків буде направлено на експертне дослідження, де встановлять відсоткову частку чистої речовини, потім залучать в якості речових доказів до матеріалів кримінального провадження і за рішенням суду її буде знищено. 

Начальник відділу боротьби з наркотранзитом Департаменту центральної кримінальної поліції МВС Грузії зазначив, що правоохоронці Грузії готові співпрацювати надалі. 

«Ми разом з Україною та Вірменією взяли участь у безпрецедентній та масштабній спецоперації. Надалі буде ще багато вилучень», - зауважив він. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк