31.01.2022, 20:44

За підготовку масових заворушень затримали скандального полковника Голубана, - ЗМІ

Марина Началова | Всі новини автора

Сьогодні у МВС України заявили про затримання групи осіб, які готували масові заворушення у Києві. Одним із організаторів провокацій є колишній полковник поліції Юрій Голубан, якого підозрювали у зв'язках з донецькими бойовиками.

Про затримання Голубана написали кілька українських ЗМІ, посилаючись на свої джерела в силових структурах.

"Це Голубан Юрій Степанович, був командиром роти у складі батальйону "Восток" у так званій "ДНР". Якщо подивитися його біографію, то у 2018 році звільнився з посади заступника начальника тренінгового центру ГУНП у Київській області", - цитує свого співрозмовника "РБК Україна".

Як зазначається, Голубан виконував організаторські повноваження, а також мав залучити до заворушень ще близько 200 "своїх людей".

Голубан з 1994 року служив у спецпідрозділах МВС України та СБУ. У 2014 році служив в АТО, був командиром роти спецпризначення при Головному управлінні Нацполіції Донецької області. У 2017 році з'явилася інформація про можливу державну зраду Голубана: нібито на початку війни на Донбасі він воював на боці проросійських НЗФ. СБУ завела на нього кримінальну справу.

Також у 2017 році у ЗМІ з'явилася інформація, що до війни Голубан служив в управлінні "А" Донецького обласного СБУ під керівництвом Олександра Ходаковського, який у 2014 році очолив терористичний батальйон "Восток". Сам Ходаковський заявляв, що Голубан якийсь час був у складі "Востоку" та воював під позивними "Вампір" і "Дракон".

У 2019 році стало відомо, що Голубан влаштувався інструктором до Нацполіції у Києві. Проте тодішній глава МВС Арсен Аваков заявив, що Голубана було звільнено з органів. Переконливих доказів його зв'язків з терористами тоді так і не знайшли.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк