28.09.2021, 21:24

Як виростити волоський горіх на дачі

Ольга Ранська | Всі новини автора

Важко назвати якесь плодове дерево настільки ж корисне, як волоський горіх. Його листя, кора, плоди і навіть зелені околоплодники використовуються для лікування самих різних захворювань. А що стосується самих плодів, то вони за своєю поживною цінністю перевершують молоко, м'ясо і близькі до вершкового масла. У них міститься до 75% масла, 18% білка, рідкісний букет органічних кислот, вітамінів і мікроелементів. А зелені плоди містять велику кількість аскорбінової кислоти – в 100 разів більше, ніж в яблуках і мандаринах. Горіхи також широко використовуються в кулінарії.

Дерево горіха-довгожитель і чим старше воно стає, тим вище дає урожай. Плоди горіх починає приносити у віці 7-8 років, а при посадці саджанцями на деяких сортах плоди з'являються вже на 2-3-й рік. Тому непогано мати таке чудове дерево на своїй ділянці. Тим більше, що виростити горіх з насіння не так вже й важко, як може здатися. А насіння волоського горіха – це і є горіхи, які ми їмо.

Як правильно садити горіх

Спочатку потрібно відібрати якісний посадковий матеріал: великі плоди, з тонкою шкаралупою та смачним ядром. Потім горіхи потрібно висушити, розклавши в один шар, спочатку на сонці, а потім в тіні, на протязі. Головне – не сушити плоди для посадки біля опалювальних пристроїв. Зберігати їх потрібно в сухому і прохолодному приміщенні. За 12-14 тижнів до посадки помістіть відібрані горіхи в ящик з вологим піском і витримайте їх там при температурі не більше +7 градусів (краще в підвалі). Важливо, щоб пісок весь час був вологим.

Горіхи виносять з підвалу і висаджують у відкритий грунт в кінці квітня або на початку травня в ямки або канавки глибиною 15-20 см.

Плоди, які ви збираєтеся висадити вже восени, можна не сушити, а висівати відразу на постійне місце, тому що вони будуть формувати глибоко йде центральний корінь, який небажано травмувати при пересадці. Ямку для посіву потрібно копати і в глибину, і в діаметрі до 1 м, а обрану грунт потрібно змішати з перегноєм, щоб створити запас поживних речовин.

Важливий момент! На дно посадкової ямки плоди потрібно обов'язково укладати швом вгору і ні в якому разі не вістрям вгору! Тому що тоді виросте дерево, у якого плодоношення настане на три роки пізніше.

У посадкову яму укладають по 3-4 плоди квадратом або трикутником на відстані 20-25 см, а з виросли саджанців потім відбирають найміцніший.

Посадка саджанцями

Якщо вирощувати саджанці, то на постійне місце їх краще пересаджувати через два роки навесні, обережно, щоб не пошкодити бічні корені. А вертикальний корінь, який може бути довшим метра, потрібно зрізати гострим ножем або секатором на глибині 40 см, а ранку замазати глиною.

При посадці саджанець встановлюють так, щоб його коренева шийка була на 3-4 см вище рівня грунту, а коріння потрібно ретельно розправити, надаючи їм положення, яке вони займали до вилучення з землі, засипати землею, ущільнити її, полити, зробити поглиблення і мульчувати. Потім відразу ж на саджанці потрібно видалити зайві гілки.

Розміщувати горіх потрібно так, щоб згодом він не заважав іншим рослинам і будівлям. Його потужні корені, розростаючись, можуть навіть пошкодити фундамент.

Звичайно, не завжди з насіння виростає дерево з такими ж плодами, як і на материнській рослині. А буває і навпаки, виростає дерево, що дає кращі плоди, ніж ті, які використовувалися для посадки.