07.03.2022, 11:42

Кімнатна фіалка: правильний догляд та реанімація

Татьяна Землянко | Всі новини автора
фиалки

Зима – це пора року, яка негативно впливає на кімнатні квіти. Зокрема, фіалки часто втрачають свою декоративність: в'яне нижнє листя, воно стає м'яким і жовтіє. Коли таке трапляється з вашими квітами, слід не залишати їх поза увагою та терміново розібратися, що з ними сталося.

Можливі причини та їх усунення

Перелив

Найпопулярнішою помилкою любителів квітів є неправильний догляд. Фіалка, наприклад, не любить переливу. Навіть зовсім трохи зайвої води на постійній основі призводить до загибелі кореневої системи квітки і надалі рослини. Що ж треба робити у цій ситуації?

Читайте також: Фіалки. Секрети вирощування

Візмть чистий і гострий канцелярський ніж, яким ми зріжемо квітку біля самого кореня, адже корінь вже не зможе виконувати свою функцію. Далі видаляємо зіпсовані листя, обережно зачищаємо ножем ніжку і ставимо у воду для утворення коріння. Коли коріння проросло, висаджуємо фіалку в горщик з ґрунтом та обов'язково поливаємо рослину не зверху, а шляхом наливання води в піддон. Укорінившись, вона знову вас радуватиме гарним цвітінням.

Інші причини

В'янення фіалки може спровокувати ураження квітки шкідливими комахами. Боротися з ними слід спеціальними акарицидами. Але не треба забувати, що ґрунт також уражений, тому буде потрібна повна заміна, а це означає новий горщик та новий ґрунт.

Читайте також: Фіалки – догляд та вирощування в домашніх умовах

Фіалка – світлолюбна рослина, вона потребує освітлення 12 годин на добу. Тому взимку вона страждатиме від нестачі світла, а це означає, що їй потрібно забезпечити додаткове освітлення. Але також слід бути дуже обережними із прямими сонячними променями, які можуть спровокувати опіки листя.

Причиною хвороби фіалки може бути нестача або, навпаки, перенасичення добрив. Тому слід уважно читати інструкцію застосування та дотримуватися її.

Реанімація кореня

Зів'яле листя, пожовтіння або руді плями на ньому можуть свідчити про ураження рослин грибковим захворюванням. Реанімацію рослини слід починати з кореня - подивіться, в якому стані. Якщо на корені є слиз, то спробуйте поставити квітку корінням у теплу воду на деякий час, щоб можна було легко видалити її, а також інші пошкоджені місця. Тепер можете занурити корінь у порошок активованого вугілля та посадити рослину вже в інший горщик, після чого полийте фітоспорином. Якщо корінь у зовсім плачевному стані, тоді сміливо його видаляйте і ставте здорові листочки у воду, у непрозорий посуд, для утворення нового коріння.