29.04.2021, 22:50

Оцет - користь і шкода

Татьяна Землянко | Всі новини автора
уксус

Оцет є дуже популярним продуктом, його широко застосовують в лікарських цілях - знімають жар, дезінфікують рани, і у господинь на кухні він зайняв гідне місце. Сьогодні ми поговоримо про користь і шкоду такого чудового продукту: для яких цілей його можна використовувати і як приготувати самому цей оздоровчий напій.

Оцет буває натуральним та синтетичним, тому якщо ви будете застосовувати цей продукт для зниження ваги, то використовуйте тільки натуральний вигляд - для такої мети підходить винний і яблучний оцет. Також з його допомогою роблять обгортання, використовують для очищення організму, так як він виводить шлаки і токсини, але вживати його необхідно в обов'язковому порядку, розбавляючи водою. Вважається незамінним засобом і в домашній косметології для антивікового догляду.

Читайте також: Кефір - користь і шкода для організму людини

Широку популярність оцет придбав і в приготуванні різних страв, особливо в заправці салатів, консервації, в кулінарії для випічки, в народній медицині, але в цьому випадку робити це слід обережно і краще під наглядом лікаря. Якщо ви замаринуєте в оцті м'ясо, тоді ці страви краще будуть засвоюватися організмом.

У домашньому господарстві за допомогою оцту можна позбутися від грибка і цвілі. Збираєтеся робити прибирання у ванній кімнаті і туалеті? Додайте у воду звичайний столовий оцет, і ви позбудетеся від неприємних запахів і бактерій. При правильному використанні ви отримаєте цілий ряд корисних речей, навіть полощучи волосся після миття водою з додаванням невеликої кількості оцту, ви отримаєте блиск і обсяг.

Шкода оцту

Слід відмовитися від вживання цього продукту людям, що страждають підвищеною кислотністю, при запаленні кишківника і шлунка, виразки. Дуже рідко, але буває індивідуальна непереносимість. У будь-якому випадку, навіть здоровим людям слід його вживати в помірних дозах.

При виборі будь-якого оцту, віддавайте перевагу скляній тарі. Рідина буде прозора і без осаду хіба що в яблучному, винному і подібних видах оцту. Натуральний продукт відрізняється від синтетичного аналогу більш високою ціною. Зберігати цю рідину в холодильнику не можна, тому що оцет впливає на смак і якість інших продуктів - його досить поставити в темне і трохи прохолодне місце.

Читайте також: Як можна використовувати касторову олію

Рецепт оздоровчого напою

На 1 склянку води потрібно 1 столова ложка яблучного оцту, 1 чайна ложка меду, пів чайної ложки імбиру (меленого або натертого свіжого), лимонний сік за смаком. Також, на любителя, можна замість імбиру додати дрібку кайенского перцю. Такий ранковий напій сприяє зменшенню жирових відкладень.