Бодіфлекс: дихайте - не дихайте

Ольга Ранська | Всі новини автора

Вам обіцяють фігуру, наближену до ідеалу, пропонуючи витрачати на її вдосконалення всього 15 хвилин в день, без дієт і тренажерних залів. Ви не вірите?

А така методика насправді існує і ви напевно про неї чули — це система бодіфлекс (BodyFlex). І навіть якщо враховувати те, що реклама завжди все злегка перебільшує, ця система прекрасно працює. Але, звичайно, є деякі застереження.

Автор цієї системи, американська домогосподарка Чайлдерс стверджує, що всі проблеми від нестачі кисню в тканинах, а отже, якщо легені піддати посиленій вентиляції, то можна і фігуру поліпшити, і проблемні місця підкоригувати, і навіть поправити здоров'я.

Сутність бодіфлекса

Виходячи з цього, бодіфлекс - це комплекс з 12 вправ, які і спираються на поєднання розтяжки з затримкою дихання. Якщо вже зовсім спрощено, то це приблизно так: видих, швидкий вдих, сильний видих діафрагмою з втягуванням живота, і затримка дихання, під час якої потрібно прийняти зазначену позу і порахувати до 8 або 10.

Організм в цей момент ніби направляє кисень в те місце, на яке розраховане вправу, і допомагає спалювати там жир. І саме вдихи-видихи за такою системою дають основний ефект (тому досвідчені інструктори радять перші три тижні занять присвятити саме постановці дихання).

Прихильники цієї методики вважають, що успіх методу залежить саме від дихання діафрагмою, яке дозволяє використовувати повніше об'єм легенів і короткочасне кисневе голодування, після чого кисень організмом використовується активніше. Адже відомо, що зазвичай ми дихаємо досить поверхнево і легкі при цьому використовуються наполовину. Хоча за великим рахунком це спосіб використовується і в йозі, і в інших дихальних гімнастики. Просто м. Чайлдерс змогла популярно пояснити, як це працює і пішла від медитацій.

Як освоїти методику

Зазвичай бодіфлексом кожен займається по-своєму (книги, інструктори, інтернет). Але найпопулярніший і наочний спосіб оволодіти цією методикою - це відео.

Обов'язкова умова для виконання вправ-порожній шлунок, тому краще займатися з ранку. А якщо це з якоїсь причини неможливо, то, звичайно, робити це можна в будь-який час, але їсти не можна хоча б за три години до заняття.

Не варто забувати, що бодіфлексом рекомендується займатися всього п'ятнадцять хвилин в день (!), але кидати заняття не можна без заміни іншими фізичними навантаженнями. Інакше, об'єми можуть повернутися навіть при дотриманні дієти.

бодифлекс

Як і інші способи підтримки гарної форми, бодіфлекс має захоплених прихильників і скептиків, які вважають його абсолютно неефективним.

Переваги

Які ж позитивні сторони від занять бодіфлексом? Найчастіше говорять про втрату ненависних об'ємів, про приплив сил, відновлення пружності шкіри, зникнення деяких зморшок на обличчі і загальному поліпшенні самопочуття. Сама автор обіцяє зменшення об'ємів талії, стегон, верхньої частини ніг на 10-35 см вже за перший тиждень занять, але ця цифра явно завищена.

Однак навіть якщо розкидати це сумарне значення по всіх проблемних зонах, то все одно виходить непогано.

Кому можна займатися бодіфлексом

Всім, у кого немає особливих проблем зі здоров'ям, а просто є зайві сантиметри, тим більше, що цей метод не вимагає навіть дотримання дієти. Також він підходить і тим, хто з якихось причин не може ходити в тренажерний зал або басейн (напевно, тому бодіфлекс популярний у молодих мам).

Хто не худне при заняттях бодіфлексом

  • Бодіфлекс "не працює" у тих, хто має треноване тіло. Це так само не найкращий метод для тих, у кого відносно невелика зайва вага, хоча для підтримки форми його можна використовувати.
  • Крім цього, бодіфлекс» не працює " при прийомі деяких видів ліків. Наприклад, деяких видів антидепресантів, гормональних препаратів і, іноді, протизаплідних таблеток.
  • Трапляються збої і через особливості метаболізму, якщо зайва вага має психологічну природу або коли людина займається через силу.
  • Чи не ефективний він і для тих, хто лінується або не хоче займатися кожен день, але ж це важлива умова занять.
  • Потрібно також враховувати і особливості конституції свого тіла: бодіфлекс не дозволить вам вийти за рамки тієї ваги, який для вас є нормою.

Кому протипоказаний бодіфлекс

Тим, хто має гіпертонію, аритмію, серцеву недостатність, грижу, високий ступінь короткозорості, в періоди загострення хронічних захворювань, а також при будь-якому терміні вагітності. Якщо у вас є інші проблеми зі здоров'ям, то вам потрібно просто порадитися з лікарем і на підставі цього підібрати індивідуальний метод занять з інструктором, а не самостійно.

Потрібно пам'ятати, що цей метод, що грунтується на затримках дихання, підходить не всім, і не є панацеєю. Адже заняття бодіфлексом дійсно прискорюють кровообіг, але це не всім корисно: постійно йде навантаження на серце і може різко підвищитися тиск.

Тому, якщо при заняттях бодіфлексом у вас з'являються такі симптоми, як частий головний біль, порушення сну і серцевої діяльності або йде кров з носа, то це повинно вас насторожувати, навіть якщо ви і не новачок. А ось якщо на початку занять ви відчуваєте легке запаморочення, то з часом воно зникне. Головне в такий момент зупинитися і відпочити.

Про основні принципи фізичної підготовки читайте тут