Зцілююча йога: показання та протипоказання до занять

Віктор Білий | Всі новини автора

Шукаєте цікавий вид відпочинку? Познайомтеся з йогою і пориньте у світ безмежного відпочинку! Крім того, що практика йоги впливають на фігуру, це ще й ліки проти розхитаних нервів і позбавлення від повсякденного стресу.

Показання до занять йогою

Йога — це система вправ, що розслаблюють тіло і розум. Фізичні вправи стимулюють роботу нервових закінчень і зміцнюють м'язи.

Численні медичні дослідження довели, що завдяки йозі можна домогтися контролю над нервовою системою, поліпшити обмін речовин, роботу серця і легенів.

Завдяки вправам, тіло стає більш еластичним, а його запаси енергії збільшуються. Розтяжка м'язів допомагає вивільнити пригнічені емоції, що особливо важливо для підлітків. Фізичні вправи також стимулюють кровообіг, що сприяє швидкому виведенню токсинів і більш ефективному функціонуванню внутрішніх органів. Йогою можуть займатися люди будь-якого віку — дорослі та діти.

Читайте також: Ходьба для здоров'я: 5 переваг

Регулярні заняття йогою збережуть ваше тіло життєздатним і здоровим до старості. З медичної точки зору доведено, що вправи йоги стимулюють і регулюють всі системи людського тіла, включаючи залози, органи та нервову систему.

При виконанні асан ритмічне чергування розтяжок і скорочень окремих частин тіла викликає видавлювання крові з тканин. З кожним скороченням створюється короткочасне скорочення кровопостачання, і з кожним розтягуванням ця область наповнюється свіжим запасом крові, що несе кисень і необхідні поживні речовини.

Таким чином, внутрішні органи й м'язи отримують оптимальну їжу, поліпшується кровообіг і виведення токсинів і невикористаних інгредієнтів.

У фазі розтягування асани м'який тиск чиниться на речовину, що знаходиться між клітинами тіла. Ця речовина відповідає за передачу інформації між ними. Вправи йоги покращують цю функцію, що позитивно впливає на кровопостачання тканин і збільшує виведення нирками непотрібних компонентів.

Читайте також: Фітнес-браслет Mi Band 4: розумний гаджет для контролю активності

Лімфатична система організму відповідає за транспорт жирових речовин з їжі по тканинах крові, а також за виведення непотрібних продуктів з тканин організму. Вона також відіграє першорядну роль в імунній функції, тому, в принципі, імунна система значною мірою підтримується практикою йоги. Одним з органів лімфатичної системи, який отримує велику користь від розтягування і розслаблення, є шкіра, яка є найбільшим органом в нашому тілі. Практика йоги зберігає шкіру еластичною і, як наслідок, – молодою.

Болі в спині та шиї

Йога — найкращий вибір для людей, які щодня відчувають різні болі, викликані малорухливим способом життя. Біль у спині, шиї та ригідність м'язів – найпоширеніші сигнали, які ваше тіло посилає вам, коли ви проводите занадто багато часу в одному положенні. Завдяки йозі ви розтягнете і зробите скорочені м'язи еластичними, а також зміцните і розслабите перевантажений хребет.

Стрес і перепади настрою

Кращий засіб від подібних недуг — йога. Синхронізація рухів з регулярним диханням насичує організм киснем, заспокоює і природним чином відновлює внутрішній баланс.

Гипертония

Йога рекомендуется людям, страдающим гипертонией и сердечными заболеваниями. Регулярные занятия йогой позволяют насыщать организм кислородом, снижать уровень стресса и улучшать кровоток в организме. В результате артериальное давление приходит в норму.

Проблеми з травленням

Якщо страждаєте печією, газами та болями в животі, почніть займатися йогою. Деякі вправи особливо добре діють на травний тракт, стимулюючи секрецію травних соків і запобігаючи накопиченню отруйних токсинів в організмі.

Протипоказання до занять йогою

  1. Сильний біль в спині невідомої причини.
  2. Проблеми з балансом.
  3. Остеопороз.
  4. Вагітність. Вагітним жінкам слід займатися йогою тільки під наглядом кваліфікованого інструктора.