Молочниця при вагітності: що робити і як лікувати?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Молочниця - одна з фізіологічних норм при вагітності, бо відсоток жінок, які з нею стикаються, дуже великий (більше ніж 80%). Навіть якщо ви нічого про неї раніше не знали, дуже велика ймовірність, що тепер молочниця не омине вас стороною. Що ж робити в цій ситуації? Бігти до лікаря, в аптеку, робити процедури або ж просто ігнорувати? Розберімось.

Що таке молочниця?

Молочниця, або ж кандидоз - це умовно патогенне захворювання, яке провокується дріжджовими грибками з роду Candida. Проявлятися воно може як одноразово, так і систематично.

У кожної людини живе багато грибків на шкірі, ротової порожнини, кишківнику. Але організм здорової людини створює відповідний біобаланс, і шкоди вони не завдають. Про їх наявність можна дізнатися тоді, коли людина хворіє і при цьому знижується імунітет, або ж піддається стресу, виснажений, приймає антибіотики або гормональні препарати. Ці та інші фактори порушують встановлений баланс не на вашу користь. Грибок швидко розмножується і поширюється по організму.

Вагітність вважається сприятливим фактором для цього грибкового захворювання через те, що прогестерон (гормон вагітності) знижує імунітет, а отже, порушує встановлений організмом баланс сил. За деякими даними, переважна кількість вагітних жінок (80%) стикаються з цією проблемою, особливо ближче до кінця вагітності.

Молочниця проявляється наступними симптомами: свербіж вульви, густі білі зернисті виділення з піхви, біль при сечовипусканні й часте сечовипускання. Проте, є багато жінок, які про молочницю дізнаються тільки після результатів аналізів у гінеколога.

Що провокує молочницю

Не тільки зниження імунної системи є збудником для розвитку молочниці, але і стиль життя вагітної. На що треба звернути увагу.

Їжа. Сахароза - найкращий друг і супутник кандидозу. Якщо ви регулярно вживаєте цукор, ще й великими дозами, то витісняєте здорову мікрофлору кишечника і створюєте сприятливе середовище для поширення грибка. У вашому кишечнику виникають процеси бродіння, підвищене утворення спиртів і газів. Перегляньте ваш раціон, виключіть продукти з великим вмістом цукру і солодощі, вживайте більше овочів і фруктів.

Засоби гігієни. Різноманітні гелі для інтимної гігієни, ароматне мило і гель для душу - ось від чого необхідно позбутися в першу чергу. Всі ці кошти порушують кислотність в інтимній зоні та створюють сприятливе середовище для дріжджових грибків. Краще використовувати просте мило без запаху або ж дитяче.

Інтимна гігієна. Поштовх до погіршення стану дає нехтування власною гігієною. Щоденний душ з використанням мила і підмивання проточною водою після кожного сечовипускання допомагають побороти навіть сильний дискомфорт.

Одяг та білизна. Синтетична спідня білизна, синтетичні щоденні прокладки, незручні трусики, занадто вузькі брюки - виключіть на час ці предмети зі свого побуту.

Лікування молочниці під час вагітності

Молочниця - одне з можливих фізіологічних станів вагітної жінки. Небезпеки ні для жінки, ні для дитини в утробі або під час народження вона не несе. Тому в більшості випадків питання як лікувати молочницю під час вагітності відповіді не вимагає. Виняток становлять ситуації, коли вагітна відчуває виражений дискомфорт. У цьому випадку лікар може призначити протигрибкові свічки, але тільки якщо чинники, які провокують молочницю, виключені. Також новий трикомпонентний гель Гінодек (Gynodek) здатний в короткі терміни позбавити від неприємних симптомів і відновити властивий піхві комфортний рівень кислотності слизової. Варто зазначити, що даний препарат абсолютно безпечний для майбутніх мам, на відміну від таблеток. Гінодек показаний не тільки вагітним жінкам, бо допомагає уникнути безлічі проблем в жіночій статевій сфері.

Таблетки вагітним доцільно використовувати тільки тоді, коли це захворювання системне і яскраво виражене. Протигрибкові засоби безпечні при вагітності, однак, їх використання варто обмежити в першому триместрі вагітності. Підбір препаратів для лікування повинен зробити гінеколог, якому ви довіряєте. Не варто використовувати сильнодійні засоби, а також ті, які не пройшли достатню перевірку.

Під час вагітності не потрібно лікувати молочницю "до перемоги" - це може тривати всі 9 місяців. Для вас головне - прибрати неприємні симптоми. Якщо захворювання залишиться і після пологів, то відповідна система лікування узгоджується з вашим лікарем.

Існуючі міфи про те, що молочниця погіршує перебіг вагітності та може сприяти великому розриву або травмі родових шляхів, спростували численні дослідження.

теги: