Правильне харчування після 50 років: важливі поради

Віктор Білий | Всі новини автора

Здорове збалансоване харчування і відповідний спосіб життя сприяють як підтримці здоров'я, так і уповільнення несприятливих змін, що супроводжують процес старіння організму.

Правильне харчування після 50 років

Загальні рекомендації для людини від 50 до 60 років засновані на основних принципах здорового харчування. Однак при виборі дієти або меню слід враховувати стан здоров'я людини. Люди старше п'ятдесяти складають дуже різнорідну групу з точки зору хвороб і нездужань. Залежно від виникнення того чи іншого захворювання рекомендації можуть відрізнятися і вимагати консультації лікаря і дієтолога.

Читайте також: Які продукти знижують тиск: харчування для гіпертоніків

Принципи правильного харчування після 50 років для здорових людей

  • прийом їжі слід приймати регулярно, з інтервалом в 3-4 години;
  • овочі та фрукти потрібно їсти якомога частіше і їх частина повинна становити не менше половини денного раціону;
  • злакові продукти, особливо цілозернові, повинні бути включені в щоденне меню;
  • у денному раціоні має бути не менше двох склянок молока (його можна замінити йогуртом, кефіром і частково сиром);
  • слід обмежити споживання м'яса, особливо червоного, і обробленого м'яса;
  • при приготуванні страв тваринні жири потрібно замінити на рослинні;
  • кількість цукру і солодощів потрібно зменшити в рази, а ще краще - відмовитися зовсім на користь натуральних ласощів (сухофруктів, пастили, меду і т. д.);
  • варто обмежити кількість солі в раціоні, замість цього використовувати при прийманні їжі трави та натуральні спеції;
  • пити не менше 1,5 л чистої води в день, не замінюючи її чаєм або кавою;
  • уникати вживання алкоголю.

Людям старше 50 слід також пам'ятати про деякі зміни, які відбуваються в цей період життя. Один з найбільш важливих факторів в процесі старіння-зниження швидкості обміну речовин. З цієї причини знижується потреба в енергії, а значить, – і кількість споживаної їжі. Їжа повинна бути менше за обсягом, а приймання їжі – через рівні проміжки часу.

Важливо відзначити, що хоча калорійність раціону повинна зменшитися, потреба у вітамінах і мінералах з віком, навпаки, збільшується. Тому дуже важливо вибирати продукти, насичені корисними речовинами.

Читайте також: 5 речей, за які вас полюбить підшлункова залоза

Від чого варто відмовитися?

У зв'язку з тим, що часте вживання певних продуктів пов'язано з ризиком розвитку хронічних захворювань, їх варто уникати.

До таких продуктів відносяться:

  • сіль (натрій) - надмірне вживання пов'язане з ризиком розвитку серцево-судинних захворювань;
  • цукор - їжте помірну кількість цукру і солодощів. Надлишок цих продуктів в раціоні може привести до ожиріння, а також порушень вуглеводного обміну, який тягне за собою ризик такого серйозного захворювання, як діабет;
  • оброблені продукти (солоні закуски, фаст-фуд, які багаті насиченими жирними кислотами, шкідливими для здоров'я);
  • алкоголь та інші стимулятори.

Зразкове меню

Пропонуємо зразкове меню, яке підійде здоровим і не потребують особливого дієтичному спостереженню людям 50+.

Сніданок

Цілозернові бутерброди з сирною пастою, редискою, часником і салатом.

2-й сніданок

Банановий коктейль на кефірі з додаванням волоських горіхів.

Обід

Запечена тріска з кускусом і салатом з білокачанної капусти з кропом.

Вечеря

Паста з цільнозернового борошна з салатом з брокколі, помідорів і вареного яйця.