18.08.2020, 21:09

Кавун - користь і шкода для здоров'я

Татьяна Землянко | Всі новини автора
арбуз

Його називають найбільшою ягодою у світі, він є відмінним десертом в спекотні дні і звуть його кавун - улюблений фрукт всіх без винятку. Місяць серпень відкриває сезон кавуна в кожній родині. Чому ж він такий популярний? Давайте розберемося, у чому його користь, які є протипоказання, як і куди його правильно застосовувати.

Кавун майже повністю складається з води, тому дуже ефективно втамовує спрагу і підтримує рівень вологи в організмі. Фрукт має низьку калорійність, в 100 грамах кавуна всього 30 кКал, тому його сміливо можна брати до уваги бажаючим схуднути. Кавунова дієта будується на вживанні цього продукту протягом дня: це можна робити, не боячись наслідків, адже він надзвичайно багатий корисними речовинами. Відчуття ситості зазвичай дає солодке, тому на кавуновій дієті сидіти легше ніж, наприклад, огіркової, отже, розвантажувальні дні на кавуні вітаються. Робити це слід не більше ніж 1-2 дні, далі перерва 4-5 днів. У звичайні дні харчуватися нормально та не зловживати, щоб не доводити до виснаження, будьте розсудливі.

Читайте також: Кавун. Корисні властивості для організму

Медицина

При набряках серцево-судинного і ниркового походження, а також при урологічних захворюваннях кавун має широке застосування. Під час прийому інших сечогінних ліків з організму вимивається калій, а ось у кавуна в складі є клітковина з вмістом калію, і це великий плюс. Ягода відмінно покращує обмін речовин, виводить токсини з організму завдяки вмісту в складі пектинів. При цукровому діабеті вживання кавуна в невеликих кількостях може бути корисним, але зловживати строго заборонено, тому краще порадитися з лікарем.

Косметологія

Тут ягода також знайшла собі місце і досить успішно. З соку кавуна виходить чудовий лосьйон для зволоження шкіри обличчя: кавуновий сік 400 мл, мед - 1 ст. ложка, сіль - 1 ч. ложка, горілка - 200 мл. Протирайте обличчя лосьйоном і не змивайте протягом 1-2 годин, зберігайте його у холодильнику. А ось, рецепт маски для попередження в'ялої шкіри: свіжовичавленим соком з кавуна намочити серветку з марлі і покласти на обличчя, тримати 15-20 хвилин, після чого вмитися теплою кип'яченою водою, далі нанести на обличчя улюблений крем.

Кулінарія 

Цю шикарну ягоду додають у фруктові салати, маринують, варять варення, роблять цукати, напої, солять і т.п. Наприклад, можемо приготувати кавуновий лід. Для цього потрібно порізати м'якоть на шматочки, збити в блендері та розлити по формах для заморозки.

Протипоказания

Не слід кавун вживати людям з каменями у нирках, проблемами з жовчним міхуром і майбутнім матусям в останні місяці вагітності. Приємного вам апетиту та будьте здорові!