24.07.2021, 07:50

Після аварії на хімзаводі під Рівним з'явилися підозрілі рожеві калюжі

Марина Началова | Всі новини автора

Через кілька днів після аварії на підприємстві "Рівнеазот", на полі поблизу Рівного помітили калюжі з яскраво-рожевою рідиною.

На відповідне повідомлення відреагували працівники ДСНС та екологи, передає Час Пік.

Як повідомили у прес-службі ДСНС, підозрілі калюжі із рожевою рідиною у полі помітив 22 липня мешканець села Колоденка. Зі слів голови місцевої ОТГ було встановлено, що один із сільськогосподарських виробників під час обробки угідь залишив рештки рідини невстановленого походження.

На місці було проведено забір проб ґрунту, повітря та самої речовини для проведення експрес-аналізів. Згодом у ДСНС заявили, що рожева рідина - це Префект, сертифікований в Україні препарат для боротьби з шкідниками. Дія препарату спрямована на яйця та личинки шкідників, які гинуть після обприскування. Клас небезпеки препарату - третій із існуючих п'яти.

Також експерти провели обстеження атмосферного повітря навколо ділянки від села Колоденки до села М'ятина Рівненського району, де було помічено розлив рожевої рідини та встановили, що вмісту небезпечних речовин у повітрі немає. Дослідження проводилися на виявлення в атмосферному повітрі діоксиду сірки – 0,003 мг/м3 ( ГДК – 0,5 мг/м3); діоксиду азоту 0,010 мг/м3 ( ГДК – 0,2 мг/м3); оксиду азоту 0,010 мг/м3 ( ГДК – 0,4 мг/м3).

У ДСНС заявили, що загрози для людей не має. Фахівці ДСНС України у Рівненській області координують процес утилізації сільгоспвиробником речовини, ситуація контрольована.

Як повідомив у Фейсбуці голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, загальна площа забруднення наразі складає 635,8 м кв. Ділянки, на яких виявлено розлив, орендуються ТОВ «АКРІС АГРО». Держекоінспекція направила заяву до Національної поліції України щодо ознак кримінального порушення за статтею 239 Кримінального кодексу (Забруднення та псування земель).

За тиждень будуть відомі результати експертизи ґрунту на вміст амонію сольового, фосфору, сірки рухомої, важких металів (міді, цинку, свинцю та інших).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: