26.10.2021, 20:19

У мережі повідомили, що безпілотник Bayraktar завдав удару по бойовиках на Донбасі

Марина Началова | Всі новини автора

Турецький ударний безпілотник Bayraktar, що стоїть на озброєнні ЗСУ, вперше завдав удару по артилерійській батареї російських окупантів на Донбасі.

Про це повідомили в мережі низка блогерів та громадських діячів, передає Час Пік.

Волонтер і учасник АТО Олег Болдирєв, який пише під псевдонімом Мартін Брест, повідомив у Фейсбуці, що Bayraktar знищив одну гармату противника з відстані більше 11 км.

Головний редактор Цензор.Нет Юрій Бутусов повідомив подробиці операції, посилаючись на джерела видання.

"Сьогодні батарея російських гаубиць Д-30 почала черговий обстріл позицій української 93-ї механізованої бригади в районі Гранітного. Від вогню цієї батареї загинув воїн 93-ї бригади. Зупинити ворога дипломатичними методами, як завжди, не вдалося. Росіяни розвернули батарею прямо на дорозі, без жодних укриттів, у повній впевненості у своїй безкарності. Але ЗСУ вперше для контрбатарейної боротьби направили в район бою «Байрактар», і керованою бомбою російська гаубиця була знищена", - пише Бутусов.

Він зазначив, що це перше бойове застосування Bayraktar у війні.

"Російська ППО та засоби РЕБ були розгорнуті в даному районі, але росіяни не змогли поставити перешкоди, не змогли збити і не змогли навіть виявити "Байрактар". Після цього удару розрахунки російських гармат розбіглися по кущах, і більше ця батарея вже не стріляла", – повідомив журналіст.

За словами Бутусова, наказ на застосування Bayraktar у відповідь на російський вогонь дав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Колишній радник п'ятого президента Петра Порошенка Юрій Бірюков заявив, що отримав підтвердження інформації про застосування на Донбасі Bayraktar, проти якого російські РЕБ виявилися безсилими.

Блогер Олександр Коваленко уточнив, що сьогоднішнє застосування Bayraktar було поки що пристрілкою.

"Сьогоднішнє застосування ЗСУ ударного БПЛА Bayraktar TB2 це:
- Пристрілювання, але не повноцінне застосування.
- Відповідь на обстріл позицій 93-ї бригади, тобто тепер відплата прилітатиме набагато швидше.
- Демонстрація того, що дані БПЛА долають усі наявні зараз у розпорядженні окупантів РЕБ та ППО.
Власне, це лише початок. А відео знищення противника з Bayraktar TB2 на передовій Донбасу стануть незабаром пересічною буденністю", - пише Коваленко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк