05.03.2021, 18:40

Політичні рейтинги змінилися: кого українці готові підтримати сьогодні

рейтинг

Київський міжнародний інститут соціології, а також Соціологічна група "Рейтинг" оприлюднили свіжі дані опитувань, що відображають політичні настрої українців.

Час Пік розповість про те, хто з політиків на сьогоднішній день має найбільшу підтримку, як розподілився парламентський рейтинг, про загальну оцінку українців політичної ситуації в країні та інші аспекти опитувань.

Опитування проводилися на території всієї України. КМІС опитав понад 1200 респондентів з 23 лютого по 1 березня методом інтерв'ю з використанням планшетів, Соціологічна група "Рейтинг" - 2500 респондентів 2-3 березня методом телефонного інтерв'ю з використанням комп'ютера.

Чи зміг би Зеленський стати президентом сьогодні?

]]>За даними КМІС, ]]>Зеленський як і раніше очолює президентський рейтинг. Однак його підтримка залежить від списку опонентів.

Так, згідно зі списком А, який включає кандидатуру Віктора Медведчука, чинний глава держави зміг би набрати 23,5% голосів. На друге місце вийшов Юрій Бойко - 14,7%, на третьому - Петро Порошенко-14%.

Згідно зі списком В, в якому немає Медведчука, Зеленський набирає 24% голосів, а розрив між Бойком та Порошенком збільшується: 16,7% проти 14% відповідно.

Результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг" дещо відрізняються. Так, президентський рейтинг очолює В. Зеленський, але з 22,5% голосів. На другому місці Порошенко - 14,6, на третьому - Бойко - 11,6%.

Разом з тим, за рівнем довіри Зеленський знову вийшов на перше місце, якщо вірити даним КМІС. У січні він поступався Віталію Кличку, зараз же йому довіряють 32,8% опитаних, не довіряють - 59,6%. Віталію Кличку, у свою чергу, довіряють 31,8%, не довіряють - 54,3%. На третє місце вийшов Сергій Притула: йому довіряє 25,3% українців, не довіряє - 42%.

Як встановила Соціологічна група "Рейтинг", Зеленському довіряють 43% опитаних, не довіряють - 55%. Юлії Тимошенко довіряють 28%, не довіряють - 70%. Порошенку довіряють 25%, не довіряють - 73%. Бойко довіряють 24%, не довіряють - 59% українців.

Як розподілився парламентський рейтинг?

Якби вибори до Верховної Ради проходили на початку березня поточного року, то до парламенту з великою ймовірністю пройшли б чотири партії:

  • "Слуга народу" - 19,5%,
  • партія "Європейська солідарність" - 14,7%,
  • "Опозиційна платформа - За життя" - 14,3%,
  • "Батьківщина" - 12,3%.

Варто відзначити, що з моменту минулого опитування (2-3 лютого) ]]>парламентський рейтинг змінився. ]]>Тоді на першому місці перебувала "ОПЗЖ" - 18,9%, а на другому "Слуга народу" - 18,6%. Таким чином, рейтинг партії Зеленського виріс за місяць.

Такі висновки Соціологічної групи "Рейтинг". Дані КМІС відрізняються. До парламенту б пройшли п'ять партій: "Слуга народу" - 21,3%, "ОПЗЖ" - 18,1%, "Європейська солідарність" - 15%, "Батьківщина" - 14,4% та "Сила і честь" - 5%.

В якому напрямку рухається Україна?

Результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг" свідчать про те, що більша частина українців вважає шлях країни не вірним. Так, 69% громадян вважають, що країна рухається в неправильному напрямку, 22% - в правильному. 9% - не визначилися.

Як зазначається, порівняно з лютневим опитуванням ситуація не змінилася.

Чим незадоволені українці?

За даними КМІС, 81,9% респондентів вважають, що влада не впоралася із завданням щодо зниження комунальних тарифів у січні. Тільки 9,4% опитаних вважають, що влада впоралася із завданням, 8,6% не змогли відповісти на питання.

64,7% респондентів вважають, що вартість комунальних послуг за січень 2021 порівняно з грудня 2020 року зросла. Стверджують, що майже не змінилася - 19,6% респондентів, зменшилася - 5,6%, а 10,1% не змогли відповісти на питання.

Як українці ставляться до вакцинації проти COVID-19 та введення жорсткого карантину?

Згідно з опитуванням КМІС, 24,1% українців відповіли, що будуть щеплюватися проти COVID-19. Не будуть щеплюватися 60,2% опитаних, 15,7% не змогли відповісти на питання.

Опитування Соціологічної групи "Рейтинг" принесло наступні результати:

  • 37% респондентів вважають, що рівень захворюваності COVID-19 в Україні зростає, 34% - кажуть, що він не змінюється, 20% - зменшується;
  • 56% підтримують введення жорсткого карантину, якщо захворюваність COVID-19 продовжить істотно зростати, 41% - протилежної думки;
  • дві третини українців підтримують закриття ресторанів, кафе та кінотеатрів на час локдауну, 58% - не заперечують проти закриття спортзалів, 52% - шкіл, 47% - дитсадків;
  • 80% опитаних проти зупинки міжміського та міського громадського транспорту;
  • 45% опитаних вважають, що найбільшу відповідальність за своєчасну вакцинацію населення несе глава МОЗ, 22% покладають відповідальність на президента, 10 та 11% відповідно - на парламент і головного санітарного лікаря, 5% - на прем'єр-міністра.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк