09.04.2021, 16:05

В ОП заявили, що Росія відмовилася від переговорів лідерів "нормандської четвірки"

четверка

Російська Федерація відмовляється від проведення переговорів лідерів "нормандської четвірки", які українська сторона запросила після загострення ситуації на Донбасі.

Про це в ]]>інтерв'ю]]> LB.ua розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква, передає Час Пік.

Тому на сьогоднішній день планується проведення переговорів з президентом Франції та канцлером Німеччини.

"Тільки відбулося загострення на фронті, ми відразу попросили переговори з усіма трьома представниками "нормандської четвірки". Кремль відмовився. Зараз, повторюся, планується розмова з лідерами Німеччини та Франції", - повідомив Жовква.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, коли можливий саміту, заступник глави ОП зазначив, що проблема в тому, що саме Росія не хоче його проведення.

"Питання не в датах. Саме одна країна не хоче проведення цього саміту. Це - Росія. Тому що коли сидять лідери вчотирьох, то всі чують позицію один одного. На таких самітах нас відкрито підтримують лідери Німеччини та Франції. Президенту РФ це не дуже приємно слухати", - сказав він.

Жовква також додав, що російська сторона не виконала домовленості Паризького саміту і навмисно заводить переговори в неконструктивне русло.

"Крім того, Росії нічого сказати. Росія не виконала жодної з домовленостей Паризького саміту, крім організації режиму припинення вогню. І тут ми бачимо, що він постійно порушується. Не можна сказати, що мінський і нормандський формати заблоковані: проходять зустрічі на рівні ТКГ, радників лідерів "четвірки". Однак складається враження, що РФ навмисно переводить ці переговори в неконструктивне русло. Ймовірно, вони їй не потрібні", - підкреслив він.

Читайте також: Погрози та дезінформація з боку Росії: загострення на Донбасі викликає все більше тривог

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк