08.04.2021, 18:14

Погрози та дезінформація з боку Росії: загострення на Донбасі викликає все більше занепокоєнь

обострение на донбассе

Ситуація на Донбасі продовжує стрімко розвиватися. Не тільки Україна, а й інші європейські країни стурбовані діями та неприкритими погрозами з боку Росії.

Час Пік зібрав актуальну інформацію з даної теми.

Що відбувається на сході України?

За інформацією прес-центру ООС, окупаційні війська продовжують здійснювати обстріли позицій ЗСУ, а також цивільної інфраструктури. В результаті систематичних порушень режиму припинення вогню гинуть українські військовослужбовці.

Як показали результати екстреної позачергової зустрічі ТКГ, проведеної за ініціативою України 7 квітня, російська сторона не прагне до налагодження миру. Так, сторонам тільки на словах вдалося підтвердити прихильність режиму припинення вогню. Відповідну письмову заяву прийнято не було через позицію РФ.

"Спільної заяви за фактом, яку запропонував координатор підгрупи з безпеки Глава СММ ОБСЄ Посол пан Х. Чевік, і на користь прийняття якої висловилася українська сторона, не прийняли. Російська сторона зажадала внести додаткові корективи в текст підсумкової заяви, які, на нашу думку, мали задум показати його в більш вигідному для неї світлі", - повідомила українська делегація для участі в ТКГ.

Зеленський приїхав на Донбас

Щоб сприяти врегулюванню конфлікту, а також "підтримати бойовий дух захисників", сьогодні, 8 квітня, з робочою поїздкою Донбас відвідав президент України Володимир Зеленський.

"Як Верховний головнокомандувач, я хочу бути з нашими солдатами у важкі часи на Донбасі. Їдемо на місця загострення. Вічна пам'ять 23-річному солдату, якого застрелили минулої ночі. Україна потребує миру і зробить все для цього", - написав Зеленський у Twitter.

У прес-службі Офісу президента ]]>повідомили]]>, що глава держави поспілкувався з військовими, які служать на бойових позиціях, вшанував хвилиною мовчання пам'ять загиблих, а також вручив українським захисникам державні нагороди та цінні подарунки.

"Володимир Зеленський пообідав разом з військовослужбовцями в солдатській їдальні. Президент відзначив високу якість страв, якими годують військових", - зазначили в ОП.

Міжнародні партнери стурбовані

За інформацією прес-служби Пентагону, вчора відбулася онлайн-зустріч в. о. міністра оборони США з політичних питань Аманди Дорі з колегами з Канади, Литви, Польщі та Великобританії. У ході заходу сторони обговорили зростаючу російську агресію на сході України та посилення російських сил поблизу українських кордонів.

Організатором зустрічі виступив Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

Всі учасники зустрічі "висловили заклопотаність" через посилення військової активності Росії поблизу кордонів України. Представники США, Британії, Литви, Польщі та Канади підтвердили "непохитну підтримку" суверенітету, територіальної цілісності та євроатлантичних устремлінь України.

Лідери країн також підтвердили свою прихильність забезпеченню підготовки та підтримки для нарощування потенціалу українських сил зі збереження територіальної цілісності країни і продовження руху до оперативної сумісності з НАТО.

У Держдепартаменті США, коментуючи підсумки зустрічі, відзначили, що дестабілізуючі дії Росії підривають деескалацію напруженості, яка була досягнута угодою за посередництва ОБСЄ 27 липня 2020 року.

Варто відзначити, що за заявою заступника глави МЗС РФ Сергія Рябкова, Росія не підтримує участь США в "нормандському форматі", посилаючись на неприйнятність підходів, "які застосовує та демонструє Вашингтон".

Крім того, 8 квітня через ускладнення ситуації на кордонах України до Києва прибув глава МЗС Польщі Збігнєв Рау.

"Збігнєв Рау здійснить надзвичайний терміновий візит до Києва у світлі загрози миру на кордонах України",-повідомила прес-служба відомства в Twitter. Відомо, що першочерговою темою для обговорення є нарощування російських військ на українських кордонах, а також зростання інтенсивності російської пропаганди.

Путін поширює дезінформацію щодо ситуації на Донбасі

У четвер відбулася телефонна розмова між президентом РФ Володимиром Путіним та канцлером Німеччини Ангелою Меркель. В ході розмови Путін звинуватив українську сторону в провокаціях та ескалації конфлікту.

"Під час обміну думками з питань врегулювання внутрішньоукраїнської кризи президент Росії і канцлер ФРН висловили стурбованість у зв'язку з ескалацією напруженості на південному сході України. Володимир Путін звернув увагу на провокаційні дії Києва, який останнім часом цілеспрямовано загострює обстановку на лінії зіткнення. Підкреслена необхідність неухильного виконання київською владою раніше досягнутих домовленостей, насамперед щодо налагодження прямого діалогу з Донецьком та Луганськом і правового оформлення особливого статусу Донбасу", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті президента РФ.

За заявою Кемля, "сторонам конфлікту" був адресований "заклик стриманості та активізації переговорного процесу з метою повної реалізації мінського "Комплексу заходів" 2015 року як безальтернативної основи врегулювання".

Як зазначають в українських ЗМІ, дезінформація з боку Путіна відповідає заяві МЗС РФ про те, що нібито "Київ звинувачує в загостренні Москву з метою відвернути увагу від військових приготувань в Донбасі і українського саботажу виконання Мінських угод".

Яких дій варто очікувати з боку Росії?

Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак на прес-конференції заявив, що у разі відновлення військових дій на Донбасі з Україною буде фактично покінчено.

"Я вважаю, що є вже такі оцінки, і підтримую ті оцінки, які є і всередині України, що початок бойових дій - це початок кінця України. Це самостріл, постріл собі не в ногу, а в скроню", - стверджує Козак.

За його словами, російські війська стануть на захист "ЛНР" та "ДНР".

"Все залежить від того, який масштаб буде у пожежі. Якщо там буде, як каже наш президент, влаштована Сребрениця, мабуть, змушені будемо встати на захист", - сказав Козак, посилаючись на події 1995 року, коли місто Сребрениця в Боснії і Герцеговині на кордоні з Сербією перейшло під контроль сербських формувань. В результаті в Сребрениці загинули та пропали безвісти понад 8 тисяч осіб.

Чи все так погано?

Не варто недооцінювати перспективи України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко в Facebook, міжнародні партнери висловлюють підтримку та засуджують дії Росії.

"За останній час Україні вже висловлювали підтримку президент США Джо Байден, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, прем'єр Великобританії Борис Джонсон, прем'єр Канади Джастін Трюдо, депутати Європарламенту. Це не рахуючи дзвінків глави Держдепу і міністра оборони США.
А наші балтійські друзі - Литва та Латвія - виступили за надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Ця підтримка дуже важлива. Зараз весь демократичний світ засуджує агресію Кремля і знаходиться на боці України",
- написав Гончаренко.

Крім того, США вже готує новий пакет санкцій проти "Північного потоку-2".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк