16.04.2021, 19:29

Переговори Зеленського з Макроном та Меркель: про що домовилися сторони

зеленский

Сьогодні, 16 квітня, відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та президента Франції Еммануеля Макрона.

На брифінгу за результатами переговорів Зеленський розповів про те, які питання обговорювалися, передає Час Пік.

За його словами, переговори складалися з двох частин: перша - зустріч з Макроном, а пізніше по відеозв'язку до них приєдналася канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Основна тема переговорів - ситуація на Донбасі

За словами Зеленського, головною темою переговорів стало загострення ситуації на Донбасі.

"Ми обговорили безпекову ситуацію на сході України, режим припинення вогню, який діяв з 20 липня і діяв дуже непогано, але десь з другої половини грудня ми побачили ускладнення ситуації на контактній лінії і тимчасово окупованій території. Всі ці випадки я розповів детально пану Макрону, а потім і пані Меркель", - повідомив Зеленський.

Питання про членство України в ЄС та вступ до НАТО

Крім того, обговорювалися питання членства України в ЄС та вступу до НАТО. Саме через це переговори, за словами Зеленського, розтягнулися за часом. Президент запевнив, що повідомив Макрону про ініціативу України щодо вступу в ЄС, а також додав, що була підготовлена відповідна декларація, яку вже підписали деякі країни, в перспективі - сприяння з боку Франції.

Потенційний вступ України до НАТО обговорювався тільки з Макроном, з Меркель - ні. Зеленський зазначив, що в червні відбудеться саміт НАТО, за результатами якого "будуть чутні сигнали" - зрозуміло, які країни підтримують Україну щодо ПДЧ.

Чи можлива зустріч лідерів "нормандської четвірки"?

Зеленський анонсував проведення 19 квітня засідання радників лідерів "нормандської четвірки", а також повідомив, що зустріч лідерів також можлива. На засіданні радників, зокрема, будуть обговорюватися питання виконання "мінських домовленостей".

"Ми наближаємося до наступного засідання "нормандської четвірки", я вважаю, що воно можливе. 19 квітня буде засідання радників. Обговорюватимуть низку питань. Перш за все, це кластери, про що ми говорили кілька місяців тому. Кластери розроблені французькою та німецькою стороною. Зараз з доповненням України розглядаються також Росією. Всі чотири країни підготують пропозиції до цих кластерів. Кластери - це покрокове виконання "мінських домовленостей". 19 числа радники будуть погоджувати ці позиції", - сказав Зеленський.

Зеленський про Путіна

Президент України зазначив, що лідер РФ не брав участь у переговорах та не підключався по відеозв'язку. У зв'язку з цим, на питання журналіста про те, що б він міг сказати Путіну, не зміг відповісти.

Разом з тим, він назвав ініціативу президента США Джо Байдена щодо зустрічі з Путіним "правильною і своєчасною". Однак потенційне обговорення України без її участі розцінив як безпредметне.

"Я вважаю, що це правильно і дуже вчасно, і це дуже важливо. Коли є такий діалог - гармати мовчать. Це могло б вирішити деякі питання... Питання навіть не в справедливості. Це не так предметно - коли питання обговорюють без нас. І це ще раз буде показувати, що великі країни - все (обертається - ред.) навколо них", - підмітив Зеленський.

"Немає майбутнього без України": перспективи окупованих територій

В інтерв'ю виданню ]]>Le Figaro]]>, яке Зеленський дав перед зустріччю в Макроном, він розповів, що окуповану територію чекає сумна доля і привів у приклад Абхазію та Придністров'я.

"Я не бачив там життя. Тому я не бачу там щастя. А коли люди нещасні, вони їдуть з тієї території. Значить, це буде "мертва" територія. Це буде гірше, ніж Чорнобиль. Тому що навіть в Чорнобиль приїжджають туристи", - розповів Зеленський.

За його словами, на окупованих територіях є багато людей, які живуть як у полоні і хочуть бути з Україною, без якої майбутнього - немає.

"Є люди в Криму, свого часу кричали, що прийде Росія, і вони будуть "перлиною біля моря". Але нічого не сталося. Стало гірше, туризму немає, підприємств немає, роботи немає, ціни високі, води немає. Тому я вважаю, що для них немає майбутнього без України", - зазначив президент.

Про що домовилися сторони?

Як повідомили в прес-службі уряду ФРН, Макрон та Меркель висловили підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Німеччина та Франція пообіцяли докласти зусиль для повного виконання "мінських домовленостей" в нормандському форматі.

Крім того, як наголошується у виданні Le Figaro, Зеленський, Макрон та Меркель закликали Росію до виведення військ, щоб добитися деескалації.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк