27.04.2021, 14:17

Україна видворяє консула Росії в Одесі

Марина Началова | Всі новини автора

Україна оголосила консула Генерального консульства РФ в Одесі небажаною особою у відповідь на видворення співробітника українського посольства з Росії.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України, передає Час Пік.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із оголошенням 26 квітня МЗС Російської Федерації співробітника Посольства України в Москві «persona non grata». Розглядаємо такий крок як продовження розгорнутої в РФ антиукраїнської кампанії та черговий прояв недружніх дій проти співробітників дипломатичних установ України", - заявили у МЗС.

У відомстві повністю відкидають голослівні заяви Росії про те, що оголошений «persona non grata» український дипломат нібито займався діяльністю, несумісною із дипломатичним статусом. Співробітник посольства України в Москві не здійснював жодних дій, що виходили б за межі його дипломатичних та консульських функцій, підкреслили в українському МЗС.

Як зазначається, рішення МЗС Росії грубо порушує Віденську конвенцію про дипломатичні зносини 1961 року, Віденську конвенцію про консульські зносини 1963 року та сталу дипломатичну практику. 

У відповідь, МЗС України оголошує консула Генерального консульства Російської Федерації в Одесі небажаною для перебування на території України особою. Він має залишити територію України до кінця дня 30 квітня 2021 року.  

"У разі продовження російською стороною провокацій проти співробітників дипломатичних установ України в Росії, залишаємо за собою право на подальші дії у відповідь", - попередили у міністерстві.

Нагадаємо, у Кремлі заявили, що Путін готовий говорити з Зеленським, але не про Донбас.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: