06.05.2021, 19:13

Візит держсекретаря США Блінкена в Україну: з ким та які питання обговорювалися

блинкен

5 травня близько 23:40 в аеропорт "Бориспіль" (Київ) прибув з робочим візитом державний секретар США Ентоні Блінкен. 6 травня він провів ряд важливих зустрічей.

Час Пік розповість про те, з ким він зустрічався та які питання обговорювалися.

Як зазначив сам Блінкен після прибуття до Києва, метою візиту є обговорення російської агресії, а також просування реформ в Україні.

"Прибув до Києва з прагненням посилити партнерство між Україною та США. Це буде важлива можливість обговорити з нашими українськими партнерами триваючу російську агресію і підкреслити необхідність дотримання як темпів, так і зосередженості в просуванні реформ", - написав Блінкен в Twitter.

Розмова Блінкена з Порошенком

Як повідомив Петро Порошенко в Facebook, бесіда відбулася в рамках зустрічі держсекретаря з керівниками парламентських фракцій Верховної Ради. За словами екс-президента, зустріч була конструктивною та символічною, оскільки візит вищих посадових осіб США для України - "символ важливості для Сполучених Штатів".

Участь у зустрічі також брала заступник держсекретаря з політичних питань Вікторія Нуланд. За інформацією ЗМІ, вона закликала "не педалювати тему з НАТО", а також займатися реформами.

Порошенко зазначив, що всі політичні сили "задекларували", що на першому місці - захист суверенітету країни та відсіч російської агресії.

"Я передав державному секретарю non-paper і виклав абсолютно чітку позицію щодо розвитку нашої співпраці. Вона включає і необхідність отримання Плану дій щодо членства в НАТО, і підтримку України в позиціях переговорів щодо вступу в НАТО та ЄС. Там передбачені дуже конкретні прохання про допомогу нам у протидії коронавірусу, починаючи від постачання обладнання і закінчуючи постачанням вакцин. Поділитися досвідом, який мають США в тому числі з організації логістики у протидії. Представив наш антиковидний план. І ми домовилися про те, що будуть надані відповідні певні особи для проведення цієї координації", - написав Порошенко.

Крім того, під час зустрічі обговорювалися питання участі США в Кримській платформі та активізації "нормандського формату". Зокрема - призначення спеціального представника США для відбиття російської агресії та координації дій з Євросоюзом.

"Підкреслили важливість співпраці з МВФ. Бо на сьогоднішній день воно зруйноване. Тому що багато обіцянок, які давала влада, не були виконані. Зруйновано головне, що ми мали протягом п'яти років нашої каденції - це довіра. Ми будемо докладати всіх зусиль, щоб довіра до України була відновлена", - підкреслив Порошенко.

За даними прес-служби Верховної Ради, також обговорювалося питання зміни керівництва НАК "Нафтогаз".

Про що говорили Блінкен та Зеленський?

Після того, як завершилася зустріч з головами фракцій, Блінкен провів переговори з президентом України Володимиром Зеленським.

Під час спільної прес-конференції Зеленський повідомив, що обговорювалися питання Донбасу,"Північного потоку-2" та реформ в Україні.

"Це наша перша зустріч, хоча є відчуття, що вона не перша, тому що я вражений, що команда прекрасно орієнтується в тому, що у нас відбувається, прекрасно знає всі деталі. Ми обговорили питання не тільки окупації наших територій, незаконної анексії Криму з боку Російської Федерації, ми обговорили питання "Північного потоку-2", - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що питання "Північного потоку-2" є дуже "чутливим" для України, але в Європі є різні позиції щодо цього проекту.

"Але в цьому питанні ми спільні з США", - сказав Зеленський, подякувавши США за підтримку і потужну санкційну політику.

За словами Зеленського, в ході зустрічі також обговорювалися питання реформ в Україні.

"В цілому - зустріч змістовна, ми вважаємо, що це буде фундаментальний рік відносин між Україною та США", - уклав Зеленський.

Разом з тим, Блінкен підкреслив важливість боротьби з корупцією в Україні, а також реформування інститутів.

"Тому що є багато різних інтересів, які висувають проти зусиль України з реформування та боротьби з корупцією. До них відносяться зовнішні сили, такі як Росія, і внутрішні сили, такі як олігархи та потужні особистості, які переслідують власні вузькі інтереси нелегітимними засобами за рахунок народу України. І тому боротьба з корупцією є одним з найважливіших питань для українського народу і вирішальним для поліпшення його життя", - сказав Блінкен під час прес-конференції.

Зустріч держсекретаря США та предстоятеля ПЦУ

Крім зустрічей з українськими політиками, Блінкен також взяв участь спільно з предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм у церемонії пам'яті загиблих українських героїв, поклавши квіти до Стіни пам'яті. Далі глава американської дипломатії відвідав кафедральний Свято-Михайлівський собор.

Як ]]>повідомили]]> в прес-службі ПЦУ, під час короткої зустрічі увагу було приділено питанню становлення Православної Церкви України, а також стримуванню агресії РФ та відновленню територіальної цілісності країни.

"Митрополит Епіфаній висловив подяку американській стороні за тверду підтримку України в контексті протидії зовнішнім викликам, яким продовжує протистояти наша держава, а також у питаннях захисту свободи совісті на окупованих Росією територіях - в Криму і на Донбасі.

Блаженніший владика наголосив на важливості видатних зусиль США у питанні консолідації міжнародної підтримки України і посилення санкційного тиску та стримування РФ до відновлення територіальної цілісності України. Також були обговорені плани наступних двосторонніх контактів", - зазначили в ПЦУ.

На думку українського політолога Кирила Сазонова, зустріч Блінкена та митрополита Епіфанія - дуже важливий крок, незважаючи на те, що багатьма вона залишилася не помічена.

"Всі дуже уважно слухають виступи держсекретаря США Ентоні Блінкена і українського президента Володимира Зеленського. Так, це найважливіша зустріч, не буду сперечатися, але. Є ще один найважливіший момент, який якось особливо ніхто не зазначив. А даремно. Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній разом з Блінкеном взяли участь у церемонії пам'яті українських героїв, загиблих у боротьбі з російською агресією", - написав Сазонов у Facebook.

Він висловив припущення, що подібні зустрічі не можуть бути випадковими. Зокрема, в ній можна угледіти сигнал. І, як вважає політолог, "більш зрозумілого сигналу для Києва, Москви і всього світу важко навіть уявити".

Про що говорили Блінкен та Шмигаль?

Прем'єр-міністр України, який також провів зустріч з держсекретарем США, повідомив у своєму Telegram, що сторони обговорювали питання двостороннього співробітництва. У цьому контексті Шмигаль підкреслив, що Україна налаштована на продовження ключових реформ.

"Також торкнулися питання енергетичної безпеки. Зараз він особливо актуальний через загрози, які несе будівництво "Північного потоку-2". Ми цінуємо, що США в цьому питанні солідарні з Україною", - написав прем'єр-міністр.

Що обговорили Блінкен та глава МЗС України?

За даними прес-служби МЗС України, головна тема розмови держсекретаря США і глави українського зовнішньополітичного відомства Дмитра Кулеби - зміцнення стратегічного партнерства між країнами.

Зокрема, йшлося про наступне:

  • посилення обороноздатності України в боротьбі проти російської агресії;
  • підтримка США зусиль України в боротьбі з корупцією та розвиток відкритої конкурентної економіки;
  • шляхи ефективного залучення США в дипломатичні зусилля з мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту;
  • готовність США приєднатися до української ініціативи Кримської платформи та взяти участь у її установчому саміті;
  • енергетична безпека Європи та України, спільність позицій за російським проєктом газопроводу "Північний потік-2".

Як зазначив Дмитро Кулеба в Twitter, візит держсекретаря США в Україну важливий для всього євроатлантичного простору.

"Важливо, що мій колега та друг Ентоні Блінкен здійснює перший візит до цієї частини Європи саме в Україні. Зміцнення взаємодії України та США як демократичних союзників у Центральній Європі і Чорному морі - це внесок у безпеку та успіх наших держав і всього євроатлантичного простору", - написав він.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк