07.07.2021, 14:47

Підсумки зустрічі «Люблінського трикутника»: підписано важливі документи

Ольга Романец | Всі новини автора
Люблинский треугольник

Міністри зовнішньополітичних відомств «Люблінського трикутника» (Литви, Польщі та України) підписали декларацію про загальну історичну спадщину та спільні цінності. В одному з цих документів підтверджується допомога Україні в дорожній карті щодо вступу в ЄС та НАТО.

На зустрічі предатавителей трьох країн у Вільнюсі 6-7 липня були підписали два документи і затверджений ще один, в якому, зокрема, йдеться, що згадані країни «будуть докладати всіх зусиль» для вступу України в НАТО.

Про це у своєму відеозверненні розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба. Він назвав «Люблінський трикутник» альтернативою «російському миру» та висловив сподівання, що до цього формату в майбутньому приєднається «демократична Білорусь».

Перший документ – це декларація про загальну історичну спадщину та спільні цінності. Фактично в ній детально прописані тези, об'єднуючи три країни в минулому і майбутньому.

За словами Кулеби, в майбутньому – «безумовно єдина Європа». Міністр зазначив, що Литва і Польща в цій декларації підтверджують, що будуть докладати всіх зусиль, щоб Україна стала членом НАТО та Європейського Союзу, а також підтримують Кримську платформу та засуджують російську агресію.

Кулеба також розповів, що ще одним елементом документа є визнання невід'ємності та важливості Конституції гетьмана Пилипа Орлика у правовій традиції східної частини Європи.

Другий важливий аспект-підписання так званої дорожньої карти розвитку "Люблінського трикутника". Тут йдеться про економіку, молодіжні обміни та протидію гібридним загрозам. Всі ці напрямки в майбутньому перетворять на програми та проекти із залученням інших міністерств.

І третій документ - це план заходів з протидії дезінформації. Кулеба зазначив, що Литва, Польща та Україна мають унікальний досвід у протидії російській дезінформації. А наша країна, за його словами, «володіє найбільшим досвідом того, як працює російська дезінформація і як їй протидіяти».

Довідково: «Люблінський трикутник» – це тристороння платформа для політичного, економічного, культурного та соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною.

Даний тристоронній формат був заснований на традиціях та історичних зв'язках цих країн. Відповідна спільна декларація була підписана міністрами Литви, Польщі та України 28 липня 2020 року в Любліні (Польща).

Мета «Люблінського трикутника» – зміцнення діалогу між трьома країнами, підтримка інтеграції України в ЄС і НАТО та спільна протидія російській агресії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк