20.07.2021, 12:40

Україна отримає компенсацію за Північний потік-2 у вигляді інвестицій: США і Німеччина майже домовилися, - ЗМІ

Марина Началова | Всі новини автора
северный поток 2

У найближчі дні США і Німеччина оголосять про угоду з приводу російського газопроводу Північний потік-2. Вирішується питання про компенсацію Україні збитків від його запуску.

Про це пише Reuters, посилаючись на джерела, знайомі з ситуацією, передає Час Пік.

Як зазначається, президент США Джо Байден і канцлер ФРН Ангела Меркель не змогли врегулювати свої розбіжності з приводу Північного потоку-2 під час зустрічі минулого тижня, але погодилися, що Москві не можна дозволяти використовувати енергоносії як зброю проти своїх сусідів.

Між офіційними особами США та Німеччини обговорювалася заклопотаність Штатів з приводу того, що запуск трубопроводу, будівництво якого завершено на 98%, збільшить залежність Європи від російського газу і може позбавити Україну доходів від транзиту. Угода між країнами попередить відновлення скасованих нині санкцій США проти Nord Stream 2 AG, компанії, що стоїть за трубопроводом, і її виконавчого директора.

Подробиці поки не відомі, але джерела видання повідомляють, що угода буде включати зобов'язання обох сторін щодо забезпечення збільшення інвестицій в енергетичний сектор України, щоб компенсувати будь-які негативні наслідки від запуску Північного потоку-2.

"Виглядає непогано, - сказало одне з джерел, що побажало залишитися неназваним, оскільки переговори ще тривають. - Ми очікуємо, що ці переговори вирішаться в найближчі дні".

Друге джерело повідомило, що США і Німеччина близькі до угоди, яка зніме побоювання, висловлені законодавцями США, а також України.

Як стало відомо, радник Держдепартаменту США Дерек Чолле на цьому тижні відвідає Україну, щоб серед іншого обговорити питання Північного потоку-2.

За інформацією Reuters, Сполучені Штати прагнуть того, щоб Україна підтримала очікувану угоду з Німеччиною.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк