02.09.2021, 16:28

"Ні біди, ні прориву": Візит Зеленського до США очима експертів

Ольга Романец | Всі новини автора
встреча Зеленского и Байдена

У Білому домі відбулися переговори президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського, які переносилися двічі. Для Зеленського цей візит до США - перший за два роки з моменту його обрання президентом.

Як заявив Зеленський за підсумками зустрічі, сторони були "зацікавлені в діалозі і в його результатах". Однак не всі згодні з такою думкою.

Так, політолог Олег Шарп не бачить успіху в минулих переговорах. Головним досягненням він вважає сам візит Зеленського до США.

На його думку, переконати Байдена зупинити "Північний потік-2" в українського лідера не вийшло. Крім того, санкції проти Кремля з боку США так і залишилися обіцянками, те ж саме стосується і питання вступу України в НАТО.

"Причина проста: Вашингтон бачить, що Зеленський - не той лідер, якому можна давати такі обіцянки", - зазначив Шарп.

Фінансову допомогу (463 млн доларів на підтримку демократії і 12,8 млн доларів на боротьбу з COVID-19) і сприяння в будівництві енергоблоку Хмельницької АЕС політолог вважає втішним призом для України.

Американські журналісти також не бачать будь-якого прориву у відносинах між США і Україною.

"Ніхто не написав, що це прорив, що між Україною і США досягнуті якісь реальні домовленості або що сторони вивели все на новий рівень і тд. На жаль, все на рівні сухого протоколу і необхідної ввічливості в рамках виконання взятих на себе зобов'язань. Тому традиційні слова про те, що Сполучені Штати як і раніше твердо прихильні суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії і підтримують євроатлантичні устремління України, виглядають, як дипломатичний реверанс у бік України, але не більше", - цитує американську пресу екс-нардеп Борислав Береза.

Також американські ЗМІ нагадують, що Зеленський був винуватцем першого імпічменту Трампа.

Одним з головних питань, безсумнівно, був вступ України до НАТО. Однак відповідь на нього Зеленському навряд чи сподобалася, зазначив Береза. Американська преса пов'язує неможливість вступу України до Північноатлантичного Альянсу з процвітанням корупції в нашій державі.

"І виглядає ця відповідь так, що процвітає вона при Зеленському. Байден сказав, що майбутнє України в НАТО і т.д. залежить від боротьби з корупцією. І тепер виникає питання: Чому ж Зеленський з нею не бореться?",- зазначив Береза.

Український журналіст і політолог Віталій Портников також вважає головним досягненням сам візит Зеленського до США.

"Чи означає це, що я не бачу позитивного результату в цьому візиті? Звичайно бачу. Позитив у тому, що цей візит взагалі відбувся - на тлі афганської кризи, ослаблення інтересу до російсько-українського конфлікту і того іронічного ставлення, яке викликає Україна у провідних гравців після виборів 2019 року", - написав журналіст.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк