13.09.2021, 17:01

Рада суддів не обрала членів Етичної ради ВРП, фактично заблокувавши судову реформу: Зеленський відреагував

Марина Началова | Всі новини автора

Рада суддів України не змогла обрати трьох членів Етичної ради Вищої ради правосуддя, що мають контролювати доброчесність членів ВРП.

Голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін у своєму Телеграм-каналі зазначив, що таким чином Рада суддів заблокувала основну частину судової реформи.

"Рада суддів (і її голова Богдан Моніч) начхали на пряму норму закону і не делегували жодного представника до Етичної ради (без чого орган не може розпочати роботу). І це при тому, що кілька суддів виявили готовність увійти в цей орган", - ]]>заявив]]> Шабунін.

Як повідомив він, жоден із кандидатів не обрав необхідної кількості голосів під час таємного голосування. За кандидатів проголосувало лише 4 члени Ради суддів з 26.

Усього до Етичної ради має входити шість членів: трьох обирає Рада суддів , ще трьох - певні міжнародні організації.

У зв'язку з цією ситуацією в Офісі Президента України у четвер, 16 вересня, відбудеться робоча зустріч за участю очільників органів суддівського урядування, зокрема голови Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів «Великої сімки», повідомила прес-служба ОПУ.

"На сьогоднішньому засіданні Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради. Це викликає занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинку найважливішої її частини – очищення судової системи", - йдеться у заяві ОПУ.

"Я не допущу блокування найголовнішої реформи країни, яку обіцяв українцям і яку ініціював. Кожна незаконна дія, спрямована на блокування судової реформи, отримає негайну оцінку та відсіч. Я не дозволю суддям, які перешкоджають реформі й очищенню судової системи, позбавити українців права на справедливість. А судді, які хочуть працювати в прозорій системі, повинні мати повну підтримку", – зазначив Президент Володимир Зеленський.

Серед іншого, Глава держави висловив подяку міжнародним організаціям, які надають Україні допомогу у сфері судової реформи та протидії корупції і які минулого тижня делегували експертів до конкурсної комісії, що обиратиме членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Етичної ради.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк