14.09.2021, 20:59

Росія заблокувала роботу гуманітарної підгрупи в ТКГ і обговорення "формули Штайнмаєра"

Марина Началова | Всі новини автора

Росіяни знову намагаються блокувати роботу Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі.

Про це повідомив у Фейсбуці член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш, передає Час Пік.

"Москва вже не може придумати приводів для блокування відкриття КПВВ і обміну утримуваними особами, тому вона вирішила заблокувати саму гуманітарну рабгрупу ТКГ, де ці питання обговорюються. Зробила вона це не оригінальним способом - відправивши туди терористку Пирогову, присутністю якої раніше блокувала роботу політичної рабгрупи" , - пише Гармаш.

За його словами, заблокувавши гуманітарну підгрупу, РФ відразу розблокувала політичну.

"Правда, замість Пирогової там з'явився не менш колоритний "громадський експерт" - такий собі Бердичевський, але він, принаймні, поки не засуджений за терористичну діяльність. Тобто, їх кількість на консультаціях зростає, але в якість це, на жаль, не переходить", - повідомив Гармаш, зазначивши, що розблокувати процес роботи групи не означає почати працювати.

Гармаш заявив, що основні зусилля Москви і її маріонеток з Донецька і Луганська сьогодні були спрямовані на те, щоб зірвати обговорення і подальшу імплементацію "формули Штайнмаєра".

"На цьому наполягала Україна і навіть модератор від ОБСЄ, але Москва і Ко вперто заявляли, що це питання другорядне і вони хочуть обговорювати якийсь "план дій", представлений ОРДЛО, а не формули або закони", - повідомив член української делегації.

Гармаш пояснив мотиви російської сторони тим, що обговорення Києвом "плану дій" ОРДЛО означатиме визнання їх суб'єктності на переговорах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк