28.09.2021, 12:42

Угорщина викликає посла України через критику угоди Будапешта з "Газпромом"

Ольга Романец | Всі новини автора
Венгрия

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало українського посла через негативну реакцію Києва на довгостроковий контракт Будапешта з російським "Газпромом".

Про це написав у Facebook глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, передає Час Пік.

"Вчора ми підписали контракт з "Газпромом", що гарантує постачання газу в нашу країну на найближчі 15 років. Це великий успіх, тому що, з одного боку, в сьогоднішньому нестабільному світі все, що забезпечує передбачуваність, має велику цінність, а з іншого боку, ми домовилися про формулу ціни, яка забезпечує довгострокове збереження результатів", - написав Сійярто.

Він заявив, що Україна не має відношення, з ким Угорщина підписує договори і назвав це "порушенням суверенітету".

"Ми вважаємо серйозним порушенням нашого суверенітету та інтересів безпеки бажання перешкодити безпечному газопостачанню нашої країни, опаленню будинків угорського народу і роботі промисловості", - заявив Сійярто.

В українському МЗС повідомили, що також викликали угорського посла, щоб донести свою позицію.

"МЗС України аналогічно запрошує посла Угорщини в Києві, щоб донести нашу принципову позицію: транспортування газу в обхід України підриває національну безпеку нашої держави та енергетичну безпеку Європи, а нова угода Угорщини з "Газпромом" завдає серйозного удару українсько-угорським відносинам. Українська сторона вживатиме рішучих заходів для захисту національних інтересів", - зазначив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк