18.10.2021, 12:24

Антикорупційний суд виправдав екс-міністра інфраструктури Омеляна

Марина Началова | Всі новини автора

Вищий антикорупційний суд виправдав колишнього міністра інфраструктури України Володимира Омеляна у справі за наказ про зниження ставок портових зборів.

Про це повідомляє прес-служба Антикорсуду, передає Час Пік.

Як зазначається, у понеділок, 18 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила виправдувальний вирок та визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України, у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду упродовж 30 днів з дня проголошення.

Омеляна звинувачували в тому, що він у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. При цьому один з цих зборів - адміністративний - є прибутковою частиною державного бюджету, і змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, але не міністр. До того ж, Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. У САП заявляють, що рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету 30,4 млн гривень: з очікуваних 203,5 млн гривень отримано 173,1 млн гривень.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила, що оскаржить виправдальний вирок Омеляну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк