04.12.2021, 08:24

"Вагнергейт": Екс-розвідники заявили про тиск і погрози з боку Офісу президента

Марина Началова | Всі новини автора

На ефір програми "Свобода слова Савіка Шустера" прийшли колишні співробітники Головного управління розвідки України, які брали участь у спецоперації із затримання найманців ПВК "Вагнера".

Екс-співробітники ГУР Юрій Семенюк та Роман Червінський заявили про тиск на них з боку Офісу президента, передає Час Пік.

Так, Червінський заявив, що матеріали зі спецоперації були знищені, щоб приховати зраду. За словами екс-розвідника, у звіті Тимчасової слідчої комісії – дані, які не відповідають дійсності.

"Я вважаю, що нове керівництво сформулює такий посил, щоб завести в глухий кут ТСК, щоб не стало відомо, як це сталося, чому операція зупинилася... Там (у звіті ТСК) написані смішні речі: операцію перенесли, а хто це зробив встановити неможливо. Не було допитано всіх, хто був на нараді", - заявив Червінський.

Семенюк додав, що такі документи мають зберігатися щонайменше п'ять років. За його словами, достеменно невідомо, чи були документи спецоперації знищені, але якщо це так - то це кримінальна відповідальність.

Розвідники також заявили, що на них чинили тиск та погрожували навіть кримінальним переслідуванням.

"Спочатку були загрози звільненнями, кримінальними провадженнями, які передавались нібито з Офісу президента. Після наради в Офісі президента нам передавались такі "посилання" - "що ви будете притягнуті до відповідальності, ви повинні мовчати", - сказав Червінський.

Він наголосив, що їм пропонували сказати, що спецоперації не було. У лютому керівництво нібито прямим текстом говорили розвідникам мовчати, намагалися переконати їх, що це була російська операція.

"Мені було смішно, і тому я не хотів з ними про це говорити. І тому почалися погрози. Вони сказали, що вони анулюють наші паспорти, що почнуть кримінальне провадження", - заявив Червінський.

Він також повідомив, що після того, як журналістка Яніна Соколова опублікувала у Фейсбуці документи про спецоперацію, з ГУР звільнили майже всіх, хто був причетний до розробки операції.

Читайте ще: Зеленський про "вагнергейт": "Це була операція під назвою Бурба, яка, слава богу, закінчилася"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: