10.01.2022, 16:33

МЗС України зробило офіційну заяву щодо ситуації у Казахстані

Марина Началова | Всі новини автора

Міністерство закордонних справ України оприлюднило офіційну заяву щодо розвитку ситуації в охопленому масовими протестами Казахстані.

Відомство уважно слідкує за розвитком ситуації в Республіці Казахстан, йдеться у заяві МЗС, передає Час Пік.

"Засуджуємо насильство, яке спалахнуло у низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. Висловлюємо співчуття у зв'язку із загибеллю казахстанців, з якими українців пов'язують багаторічні зв'язки дружби і взаємної поваги", - наголосили в МЗС України.

У міністерстві відзначили важливість вжиття максимальних заходів задля деескалації ситуації і уникнення подальшого насильства, гарантувати дотримання прав людини, а також забезпечити відновлення роботи об'єктів критичної інфраструктури та систем зв'язку. 

"Взяли до уваги розгортання на території Казахстану іноземних військових сил з домінуванням російського контингенту на запрошення влади Казахстану. Іноземні війська мають поважати незалежність, суверенітет та національне законодавство Казахстану і міжнародне право, а їхнє перебування не повинне виходити за межі задекларованого обмеженого часового терміну", - йдеться у заяві.

Як зазначається, МЗС України продовжуватиме захищати інтереси українців в Казахстані, зокрема надавати їм сприяння у поверненні на Батьківщину. Ситуацію з українцями в Алмати тримають на особливому контролі.

У МЗС рекомендують громадянам України наразі залишатися в місцях тимчасового проживання та тримати зв'язок із українським посольством, яке інформуватиме про можливі шляхи виїзду з країни.

Нагадаємо, вчора з Нур-Султана вилетів літак з 33 українцями.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк